– Vi må lære skikk og bruk om sex

Et bilde av en penis og noen som skriver «Hallo». 19 år gamle Terese Rossevatn opplevde det som et overgrep, da bildet dukket opp på telefonen.

Terese Rossevatn (t.v.) og Synne Lie har opplevd ubehagelig, seksuell tilnærming fra fremmede.

Nå etterlyser hun skikk og bruk i spørsmål som dreier seg om sex.

Terese går i tredje klasse ved Vennesla videregående skole, og reagerer sterkt på bildet. Penisen til en voksen mann, sendt til en 18-19-åring. Hun synes det var ekkelt, opplevde det som et overgrep og slettet mailen med det samme.

De er akkurat gamle nok til å komme inn på utesteder, der de opplever mye uønsket, fysisk oppmerksomhet.

De forteller om dette i anledning Den internasjonale kvinnedagen på 8. mars, som i år har #metoo-kampanjen som et svært aktuelt bakteppe.

Blir klådd på

Klassevenninne Synne Lie forteller at hun blir klådd på og opplever flere ekle ting på byen.

– De tar på meg og fortsetter, selv om jeg sier at de skal gå vekk, sier Lie.

Hun skjønner at mye dårlig oppførsel har med alkoholinntak å gjøre, og synes det er en god idé om folk lærer seg hva som er skikk og bruk i seksuallivet.

Professor og sexolog Elsa Almås ved Universitetet i Agder er medlem av utvalget som er satt ned for å bekjempe seksuelle overgrep og mobbing i det akademiske miljøet i Norge.

– Det jentene forteller er dessverre helt vanlig, også på universiteter og høgskoler, sier hun.

Almås går inn for å kurse både lærere og studenter fordi mange vet for lite om hva som er god skikk og bruk når det gjelder sex.

Elsa Almås

Professor og sexolog Elsa Almås ved Universitetet i Agder.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Seksualpartnere

– Lærere kan være attraktive seksualpartnere for studenter som føler seg privilegerte og får en oppmerksomhet som de ønsker. Lærere kan sole seg i glansen, og bruke posisjonen sin til å tilfredsstille egne, seksuelle behov. Det er en kultur som har eksistert i akademisk miljøer til alle tider, sier Elsa Almås.

Hun tror ikke det er tilfeldig at #Metoo-bevegelsen har oppstått akkurat nå. For første gang i historien finnes det nok kvinner med makt, sier Almås:

– Nå har kvinner en stemme de kan bruke, og de kan ikke lenger forvises til skam.

Vil gå litt fortere fram

Ved Vennesla videregående skole er snart 19 år gamle Ulrik Pedersen og Are Fjermedal veldig klar over at det er viktig å oppføre seg ordentlig i forhold til jenter.

De vet hvor mye som kan bli ødelagt hvis de beveger seg for langt inn i andre menneskers intimsfære. Vennlighet og respektfull opptreden er nøkkelord, synes de.

– Men det er jo ingen hemmelighet at gutter gjerne vil gå litt fortere fram enn det jentene vil. De vil gjerne forte seg litt mer enn det de egentlig må, sier Ulrik og Are.

Ulrik Pedersen og Are Fjermedal

Ulrik Pedersen (v) og Are Fjermedal går i 3. klasse på Vennesla videregående skole.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK