NRK Meny
Normal

Trekker deler av anken

Den overgrepsdømte treneren i Våg trekker deler av anken like før dagens ankesak starter i Agder lagmannsrett.

Forsvarar Ben Fegran saman med tiltalte

Etter at 32-åringen ble dømt til fengsel i fire år i juni, men anket saken. I dag starter ankesaken. (Arkivfoto).

Foto: Sander Heggheim / NRK

Det betyr at seks av ti gutter, som var forberedt på en ny runde i retten, nå er ferdige med saken.

Forsvarer Arild Holden vil ikke si hvorfor 32-åringen dropper deler av anken like før rettssaken.

Dømt for overgrep mot 27 gutter

Den 32 år gamle tidligere sportssjefen i Våg ble i juni dømt for seksuelle overgrep mot 27 gutter. Yngstemann var 10 år, halvparten av guttene var under 14. Dommen i Kristiansand tingrett ble fire års fengsel, med en samlet erstatning på nærmere én million kroner. I dag starter ankebehandlinga, som etter planen skulle involvert saken til 10 av guttene.

Overgrepssaken i Våg

En av guttene forklarte seg i forrige runde i retten bak skjermbrett. De andre avhørene var dommeravhør som ble spilt på video. (Arkivfoto).

Foto: Johanne Tunaal-Larsen / NRK

– Nå er det slik at vi har trukket deler av anken. Det er snakk om seks poster der det er anket over skyldspørsmålet, sier forsvarer Arild Holden.

Han vil altså ikke si hvorfor 32-åringen trekker anken som omhandler seks av guttene, og heller ikke om det betyr at fotballtreneren erkjenner seksuelle handlinger overfor de seks.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på hans forklaring nå. Han ønsker ikke å skape mer belastning for disse guttene enn strengt nødvendig.

– En lettelse

Bistandsadvokat Anita Jarvoll Hekneby sier de seks guttene og deres familier pustet lettet ut. Samtidig reagerer foreldre på at beslutninga kom så seint. Mange av guttene har gruet seg i hele sommer og høst.

– For deres del er dommen da rettskraftig, og for dem har det vært en lettelse å bli trodd i forhold til de de har fortalt. De opplever det som godt å slippe å gå gjennom en runde til, sier Jarvoll Hekneby.

Anita Jarvoll Hekneby

Bistandsadvokat Anita Jarvoll Hekneby sier det er viktig for guttene å bli trodd.

Foto: Nilsen, Anne Torhild / ( Anne Torhild Nilsen/NRK)

Dermed gjenstår i hovedsak spørsmålet rundt fire av guttene, hvor 32-åringen er dømt for seksuell omgang mot tre av dem. Hva som skjedde er i et grenseområde, mener forsvareren.

– Han bestrider at det har skjedd seksuell omgang i lovens forstand. Det er hovedsynspunktet, sier Holden.

– Viktig for guttene å bli trodd

– For guttene er dét særlig viktig, at de blir trodd på at ting skjedde akkurat slik de har beskrevet det, sier Jarvoll Hekneby.

Hva lagmannsretten velger å kalle det, er viktig for guttene, sier hun.

– Det er viktig at det blir karakterisert som seksuell omgang, fordi man man mener det er en langt mer alvorlig ting enn seksuell handling.

Det er gått et halvt år etter at hendelsene ble endvendt i tingretten. Flere av de 27 guttene har hatt det vanskelig.

– Foreldrene rapporterer om mange sinte gutter, som er sinte på domfelte som vil utsette dem for den belastningen det er å måtte behandle denne saken en gang til. Enkelte har hatt store problemer i enkelte sammenhenger. Ingen har sluttet på skolen, men det er forskjell på hvorvidt de har opprettholdt fotball og andre fritidsaktiviteter, sier Jarvoll Hekneby.

Håper på strengere straff

– Han synes det er en stor belastning. Han har fremdeles svært vanskelig for å snakke om dette, sier bistandsadvokat Sven Jørgen Stray, som representerer en av de tre guttene som ifølge tingrettsdommen ble utsatt for de groveste overgrepene.

Forsvarer Arild Holden sier den tidligere sportssjefen har vært deprimert i fengslet.

– Det har seget inn over ham, og han har åpenbart et behov for å bli ferdig med saken, akkurat som de fornærmede.

32-åringen har også anket straffeutmåling og erstatning. Mange fotballforeldre håper på strengere straff.

– Disse familiene er opptatt av straffenivået. Mange synes nok at fire år ikke var mer enn det måtte være og håper på strengere straff i denne runden, sier Jarvoll Hekneby.