Setter full fart på E18

Byggingen av europaveien mellom Grimstad og Kristiansand skyter fart. Men vil også denne veien være utdatert når den står klar?

E18 utbygging ved fylkesgrensa
Foto: Sundsdal, Svein / ( Svein Sundsdal/NRK)

Byggingen er i gang på mange steder samtidig, og dette vil trafikantene også merke i tida som kommer.

Rundt 100 personer arbeider nå med den nye E18 mellom Grimstad og Kristiansand. I løpet av kort tid eksploderer aktiviteten, og antallet øker til 400.

3 milliarder kroner er prislappen på strekningen, som er blitt betegnet som dødsveien på grunn av de mange ulykkene.

 

 

 

Jan Jakobsen og Kjell Ingvaldsen
Foto: Sundsdal, Svein / ( Svein Sundsdal/NRK)

- Interessant og viktig jobb

Jan Jakobsen fra Vennesla og Kjell Ingvaldsen fra Birkenes arbeider for Trico anlegg, et av firmaene som er leid inn for å bygge ny E18.  Jan kjører gravemaskin, Kjell dumper. 

- En interessant og viktig jobb, sier de to, som nå er i gang med å bygge vei på grensa mellom Aust- og Vest-Agder. Dette er et av seks punkter som arbeidene har startet på.

Hele strekningen mellom Kristiansand og Grimstad skal være ferdig 31. august 2009.

Men allerede før sommertrafikken i 2008 skal strekningene Grimstad-Nørholm og Rona-Dyreparken stå klar.

 

Omkjøring og venting

I disse dager planlegges omkjøringer og andre tiltak som er nødvendig for å avvikle trafikken i anleggsperioden. En rekke omkjøringsveier bygges.

Utbyggeren, Agder OPS Vegselskap, har forpliktet seg på at det maksimalt skal være fem minutters stopp på E18 i rush-tida. utbyggerne vil gjøre det ytterste for at trafikkavviklingen går greit, men sier at bilistene må være innstilt på forsinkelser.

Veistandarden

Skilt anleggstrafikk
Foto: Svein Sundsdal / NRK

Hva slags vei får vi - blir dette også en vei som er utdatert når den tas i bruk? Spørsmålet går til vegvesenets prosjekterleder, Nils Ragnar Tvedt.

- Nei. Firefeltsveien, som skal stå ferdig i 2009, er framtidsrettet og har mange år foran seg som en god vei, sier Tvedt.

Totalbredden på veien er 20 meter. Kjørefeltene blir 3,5 meter brede, bredden som defineres som høyeste motorveiklasse.