NRK Meny
Normal

Setesdøl med Blodsmak

Magnus Tveiten fra Bykle trives med å spille tunge riff i bandet han ble medlem av da han flyttet fra Setesdal til Oslo. Nå er han sologitarist på debutplata til Blodsmak.

Blodsmak Magnus Tveiten

Magnus Tveiten fra Bykle spiller gitar i tungrockbandet Blodsmak. Her fra en av konsertene til bandet.

Foto: Kai Hansen

Magnus Tveiten

Det går heftig for seg når Magnus Tveiten spiller konsert med Blodsmak.

Foto: Kai Hansen

Etter musikkstudier ved Universitetet i Agder tok Magnus Tveiten fra Bykle med seg gitaren og flyttet til hovedstaden. Der kom han i kontakt med trommeslageren i gruppa Blodsmak.

Etter en runde med audition ble Magnus fast medlem i det hardtslående bandet.

– Jeg har spilt i mange band tidligere, blant annet i bluesbandet Rubber Biscuit fra Hovden, men dette er jo noe helt annet, sier Magnus.

– Jeg har en allsidig bakgrunn i musikken og har spilt mange sjangre tidligere, både på akustisk og elektrisk gitar, forteller Tveiten.

– Og den musikken vi spiller med Blodsmak tiltaler meg veldig, smiler han.

Tung rock og folkemusikk

Det er Tom Ostad som er frontfigur og låtsmed i bandet. Han sier han tar publikum med på en «pseudo-folklorisk reise» til en svunnen tid.

– Det er vel slik festmusikk hadde hørtes ut hvis vikingene hadde fått fortsette å herje til etter 1000-tallet. Det er ganske tungt, men likevel melodisk og ikke minst allsangvennlig. Det hører vi på konsertene vår når publikum synger med av full hals, smiler Tom Ostad.

– Vi er glade i norsk folkemusikk og synes det er flott å bruke den som et element i vår musikk, fortsetter Magnus Tveiten.

Flere sørlendinger

Bandet har med seg Sigrid Kjetilsdotter Jore fra Valle på munnharpe og koring på en låt.

Ellers har Blodsmak enda en sørlending med på laget, nemlig Endre Kirkesola som bidrar på lydsiden.

– Endre er lydmannen vår. Det var veldig naturlig for oss å spør om han ville være med å produsere plata, forteller Magnus Tveiten.

Bredbeint og fjellstøtt

– Dette er jo gitarbasert og riffbasert og vi må ha frem masse tyngde i produksjonen. Det syntes jeg Endre Krikesola og vi musikere har fått til sammen, sier Magnus Tveiten.

Og Tom Ostad fortsetter:

– Det skal være bredbeint og fjellstøtt! Jeg vil si at produksjonen låter litt unorsk med godt rom og luft i produksjonen.

– Det er ganske krevende musikk på alle måter og artig å spille. Selv om Tom er den som lager låtene, arrangerer vi dem sammen, og jeg får brukt meg som gitarist. Det er veldig artig, smiler Tveiten.

Nynorsk er best

Tom Ostad forklarer at det er mye tapt kjærlighet, død og fordervelse i tekstene hans. Og selv om ingen i bandet snakker nynorsk, er tekstene på nynorsk. Det forklarer Ostad slik:

– Det begynte helt tilfeldig ved at jeg reiv av noen tekster på nynorsk på en bandøvelse. Vi ble stående å se på hverandre og alle tenkte at «her er det noe», forteller han.

– Nynorsk er et lyrisk og kraftfullt språk som kler låtene våre. Det er godt å stå bredbeint og rope ut budskapet på nynorsk, smiler vokalisten i kvintetten Blodsmak.

Torsdag blir plata «Av jord er me komne» anmeldt i SørlandsScenen av Øyvind Nyvoll.

Magnus Tveiten Blodsmak

Dette er gjengen bak blodsmak. Fra venstre Tom Ostad, Lasse Bjørnar Andersen, Steinar Anker Evant, Åsgeir Størdal og Magnus Tveiten.

Foto: Kai Hansen