Hopp til innhold

Strikk fra Setesdal erobrer Asia

Mønstre fra Setesdal i en ny Arne & Carlos- bok får asiaterne til å strikke i store mengder. Japanerne har latt seg begeistre og nå skal strikkemestrene til Sør-Korea og Kina.

Arne & Carlos

Carlos Zacharias og Arne Nerjordet, mest kjent som Arne & Carlos, har strikket seg inn i asiatiske hjerter.

Foto: Cappelen Damm

Husfliden legger opp masker og strikker

Strikkemønstre inspirert av strikketradisjoner i Stesdal spres ut i verdengjennom strikkeduoen Arne & Carlos. (arkivfoto)

Foto: Kristine Krane

Designerne Arne Nerjordet og Carlos Zacharias, som opererer under navnet Arne & Carlos skaper strikkedilla i fjerne strøk. I høst kom de med den nye boken "Strikk fra Setesdal – tradisjoner med ny vri". Boka ble nylig lansert i Japan og flere land står for tur.

Det forteller Arne Nerjordet som har aner fra Åseral og Setesdal.

– Vi har vært på turne med boka i Japan og strikket. I Japan strikker de mye. Der har vi også sett bøker som ble utgitt på 80-tallet med gamle strikkemønstre fra Setesdal. Nå kommer boka vår også ut på koreansk, sier Nerjordet.

Setesdalskofta i Seoul

Lusekofta fra Setesdal har lange tradisjoner i Norge og har vært strikket i Setesdal siden midten av 1800-tallet. Mønstrene i setesdalskofta er de mest gjenkjennelige mønstrene i norsk strikketradisjon, og har blitt et symbol for "det ekte norske" ute i verden.

Her har strikkemestrene Arne & Carlos hentet inspirasjon. De har lett på loft i gamle hus, i gamle strikkebøker og funnet strikkeoppskrifter på postkort. – som nå slår ny rot i fjerne strøk.

– Vil vi nå kunne se asiater på gata i setesdalskofte?

– Ja det kan du regne med nå. I boka er det fire kofter vi har gjort etter inspirasjon fra gamle mønstre fra Setesdal. Vi regner med at de blir strikket.

– Da vi var på turné i Danmark så vi at folk allerede har begynt å strikke sine versjoner av setesdalsmønstrene – med nye vrier og fargekombinasjoner, sier Nerjordet.

Sjarmerende julekuler

Julekuler etter møster av Arne & Carlos.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK
Arne & Carlos sine påskeegg

Arne %& Carlos påskeegg

Foto: TERJE BJORNSEN/ Dale Garn

Årets julestrikk mener likevel Arne at må være julekulene, men ser ikke bort fra at også setsdalsmønstrene kan inspirere.

– I setesdalsboka har vi gjort en genser som er inspirert av ei kofte bestemor hadde på seg da mor og far giftet seg. Den er rød og hvit med hjerter – som kan være en fin julegenser, sier Nerjordet.

Gjør strikkesuksess

Duoen har tidligere hatt stor suksess med bøker som Julekuler, Strikkedukker, Påske hele året og Håndarbeid fra hagen. I Norge er bøkene deres solgt i over 100.000 eksemplarer og de er utgitt i 14 andre land. Siste land ut er Sør-Korea, som kjøpte rettighetene for få dager siden.


Andre land som er med på strikkenotene er blant annet Danmark, Finland, Frankrike, Island, Spania, Storbritannia, Sverige, Tyskland og USA. Nå er de klar for å ta med strikketøyet til Sør Korea.

– Først blir det Sør-Korea og kanskje blir det Kina etterpå, men Kina er ikke helt i boks ennå, sier Nerjordet.