NRK Meny
Normal

Vinden stoppet Sesilåmi

Årets Sesilåmi er avlyst på grunn av sterk vind på fjellet mellom Setesdal og Sirdal.

Sesilåmi

Ved startområdet i Valle stod 50 busser med skuffede Sesilåmi-deltakere tidlig lørdag morgen.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Værmeldingene forteller oss at det ikke er forsvarlig å sende skiløpere over fjellet, sier teknisk delegert Geir Dalvik til NRK.no.

Avgjørelsen ble tatt tidlig lørdag morgen, kort tid før rennet skulle starte. I fjellet i Sør-Norge er det varslet at vinden vil øke til vestlig kuling med storm utsatte steder.

Les også:

– Vi har vært helt i grenseland for når vi måtte bestemme oss for om rennet skulle gå eller ikke, sier Dalvik.

Avlyste i siste liten

Ved 07-tiden la Sesilåmi-ledelsen ut informasjon på hjemmesiden om at årets renn av avlyst på grunn av vind. Fellesstarten skulle gått kl. 0830.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sesilåmi 2011

Kraftig vind i fjellet satte en stopper for årets Sesilåmi. Her fra 2011.

Foto: Siv Kristin Sællmann/NRK

Prognosene for vindstyrke og retning var dessverre ikke gunstige for Sesilåmi, måtte rennledelsen konstatere på hjemmesiden.

– Slik været er spådd i dag med økende vind og økende nedbør, kan vi ikke sende folk over fjellet, sier leder av hovedkomiteen Gro Tove Frafjord til NRK.no.

Rennledelsens folk som var utplassert på det mest vindfulle stedet på løypa, Øyuvsbu forteller om mye vind.

– Veldig leit

Bygland IL, Valle IL, Sirdal skilag og Tonstad IL arrangerer Sesilåmi, som er et 52 kilometer langt høyfjellsløp fra Valle i Setesdal til Sirdal.

– For oss som arrangører er dette veldig leit, for vi vil at folk skal få en fin tur, men sikkerheten må gå først, sier Frafjord.

– Og det som er ekstra trist er at i år var løypene og sporet perfekte, forteller hun.

Sesilåmi er landsdelens største skirenn med om lag 1600 deltakere. Årets renn skulle vært det 35. rennet siden starten i 1976.

Mente rennet burde vært avlyst i går

Værprognosene de siste dagene har gjort at det har vært usikkert om Sesilåmi kunne arrangeres. Men så sent som torsdag mente arrangørene at vinden ikke ville bli et problem.

– Også i går mente deltakere vi burde avlyse, men det var ikke noe tema for oss da, sier teknisk delegert Geir Dalvik i Sesilåmi-ledelsen.

Men dere har drøyd med avgjørelsen?

– Ja, det har vi, vi har vært helt i grenseland for når vi måtte bestemme oss, men sånn er skiverdenen, innrømmer Dalvik.

Regionens største skirenn, og blant de største og mest tradisjonsrike turrenn i landet. Fra starten i 1976, og til i dag, har mange mosjonister og aktive hatt dette løpet som et av de store målene for sesongen.