– Barna gråter. Dette er så urettferdig

Til tross for press fra politikere og støttespillere i lokalsamfunnet ble en Farsundsfamilie på fire likevel sendt ut av landet i dag. Far Amin Hekmatara frykter for sitt liv etter at han konverterte fra islam.

Negir, Amin og Zahra

Farsundsfamilien Negir, Amin Hekmatara og Zahra Goodarzi ble sendt ut Norge i dag til tross for press fra politikere og støttespillere i lokalmiljøet. Faren frykter for sitt liv.

Foto: Lars Eie

Natt til onsdag hentet politiet familien på fire i Farsund i Vest-Agder etter at de fikk avslag på asylsøknaden sin.

Etter mye press fra politikere og andre støttespillere i lokalsamfunnet for å prøve å stoppe utsendelsen, ble familien likevel satt på flyet fra Oslo til Tyrkia onsdag formiddag.

– Barna gråter

Ved 20-tiden fikk NRK kontakt med faren. Da satt han og resten av familien på et fly i Istanbul som skulle videre til Iran.

– Barna gråter. Det er så urettferdig at de gjør dette mot familien min. De har det ikke bra, sier faren til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jon Hoholm og iransk familie

Pastor i Pinsemenigheten «Håpet» i Farsund», Jan Hoholm (t.h) har lenge jobbet for å hindre at familien ble sendt ut av landet.

Foto: Lars Eie

Familien Hekmatara har konvertert fra islam og har vært svært aktive i det kristne miljøet i Farsund. Faren frykter derfor for sitt liv når han kommer tilbake til hjemlandet.

– Livet mitt er i fare, sier faren.

Familien har bodd i Farsund siden 2009.

Har prøvd og stoppe utsendelsen

Åse Michaelsen

FrP-politiker Åse Michaelsen har engasjert seg for familien.

Foto: Siv Sandvik
Liv Qvale i Jesuskvinner i nettverk i Farsund og pastor og forstander Jan Hoholm i Pinsemenigheten

Liv Qvale, leder for «Jesuskvinner» i Farsund og flere andre kristne i lokalsamfunnet har engasjert seg for familien. Sammen med pastor Jan Hoholm satt de i gang en underskriftskampanje før jul.

Foto: Lars Eie

Støttespillere i Farsund har forsøkt og stoppe utsendelsen, med hjelp fra av Frp-politikerne Åse Michaelsen og Christian Tybring-Gjedde.

– Dette er mennesker Norge trenger og jeg forstår ikke hvorfor de skal sendes ut av landet, sa Christian Tybring-Gjedde til NRK tidligere onsdag.

Far Amin sier han og familien håpet at presset fra politikerne ville føre til at familien likevel ikke ble sendt ut.

– Vi har bare sittet og ventet på telefon om at vi kan komme tilbake til Norge, men telefonen kom ikke og nå blir vi sendt ut, sier faren.

Har ikke fått snakket med advokaten

Han forteller at familien ennå ikke har fått snakket med advokaten.

– Vi ble hentet av politiet i natt og sendt videre til Oslo. Der har vi sittet i et isolert rom, derfor har jeg ikke fått snakket med advokaten min, forteller faren.

Pastor i Pinsemenigheten «Håpet» i Farsund», Jan Hoholm sier til NRK at han snakket med familien like før de ble satt på flyet til Tyrkia.

– Familien var veldig fortvilet da jeg snakket med de. Kona og barna gråt og faren var også svært lei seg. Dette er en veldig vanskelig situasjon, sier pastoren.

– Fare for at de blir arrestert

Han synes det er svært leit at familien nå må tilbake til Iran og sier at faren for at familien blir arrestert i hjemlandet er stor.

– Familien har blitt registrert som «samfunnsfiendtlige» av iranske myndigheter etter at faren har drevet med mye evangelisering på internett, som er ulvolig i dette landet, forteller Hoholm.

NRK har ikke lyktes med å komme i kontakt med familiens advokat.