Hopp til innhold

Vil ha regnbueflagg i skolenes flaggstenger

FRI Sør sender regnbueflagg til alle videregående skoler i Agder for å markere Skeive Sørlandsdager. – Tror ikke skolene vil oppleve det provoserende, sier organisasjonen.

FRI Sør sender regnbueflagg til videregående skoler

Ingunn Tønnevold Hansen (t.v.), Anna Charlotte Larsen og Lilith Christine Nepstad Staalensen i FRI Sør pakker flagg for å sende dem til videregående skoler i Agder. De håper skolene vil være med dem og jobbe for inkludering.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Om få uker arrangeres Skeive Sørlandsdager i Kristiansand. I fjor ble alle sørlandskommunene bedt om å markere dagene ved å heise regnbueflagget fra de kommunale stengene.

Det ble store overskrifter da 9 av 30 kommuner valgte å ikke gjøre det. Begrunnelsen var at det bare er norske flagg, kommuneflagg eller utenlandske flagg som skal henge i de kommunale flaggstengene.

Tror ikke de provoserer

Leder av FRI i Sør, Anna Charlotte Larsen avviser at de sender flaggene til skolene for å provosere:

– Jeg tror ikke skolene selv vil oppleve dette som provoserende. Jeg tror heller de vil tenkte det var fint at vi tok kontakt, og at de vil jobbe sammen med oss på området.

– Gjør dere dette helt bevisst for å komme i media?

– Nei, dette er ikke noe mediestunt. Da hadde vi hatt mer spektakulære ideer, sier Larsen.

Anna Charlotte Larsen

Leder i FRI Sør, Anna Charlotte Larsen, ønsker å få de videregående skolene i Agder med på å markere Skeive Sørlandsdager. Derfor sender de i disse dager ut flagg til skolene.

Foto: Anne Wirsching / NRK

– Velger selv om de vil flagge

På fylkeshuset i Kristiansand vil de flagge med regnbueflagg på Pride-dagen, men det er opp til hver enkelt skole om de vil flagge eller ikke, forteller fylkesutdanningssjef Arly Hauge i Vest-Agder fylkeskommune.

– Vi har ikke kommet med noe pålegg i den ene eller andre retningen, men har informert om at vi flagger, sier Hauge.

Arly Hauge

Fylkeshuset i Kristiansand planlegger å flagge med regnbueflagg under Skeive Sørlandsdager, forteller fylkesutdanningssjef Arly Hauge.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

Rektor ved Dahlske videregående skole, Kåre Blålid, sier de kommer til å flagge i år som i fjor. Da gjorde skolen det på eget initiativ.

– Det er godt for ungdommene å se at skolen engasjerer seg. Vi har nesten 1000 elever, og det er raust av en skole å vise toleranse på denne måten, sier Blålid.

KKG velger å flagge

Også ved Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG) heises regnbueflagget. Det ble bestemt på et ledermøte fredag formiddag.

Rektor Knut Aasen sier de vil flagge den dagen Pride-paraden arrangeres.

– For skolen er inkludering viktig. Det er derfor naturlig for oss å flagge. Jeg kommer også til å bruke Skeive Sørlandsdager som en inngang til å snakke om inkludering med elevene første skoledag, sier Knut Aasen.

FRI Sør sender flagg til videregående skoler 2

Ingunn Tønnevold Hansen (t.v.), Lilith Christine Nepstad Staalesen og Anna Charlotte Larsen i FRI SØR i full gang med å postlegge flagg til de fylkeskommunale videregående skolene i Agder.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Vet at elevene bryr seg

Anna Charlotte Larsen sier at en av årsakene til at de sender ut flaggene, er en fersk undersøkelse fra Barne-, ungdoms – og familiedirektoratet (Bufdir) som viste at sørlendingene og telemarkingene har størst fordommer mot lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Her oppga nesten hver femte innbygger (19 prosent) at de grøsser av tanken på homofile menn. På landsbasis var antallet 10 prosent.

– Vi ønsker å få videregående skoler med på å markere Skeive Sørlandsdager. Vi vil jobbe inn mot unge. Her har vi et særskilt ansvar, sier Larsen.

I år arrangeres Pride-paraden lørdag 25. august. De videregående skolene oppfordres til å ha regnbueflagget oppe hele uka.