Seks spilleglade sørlendinger

– Vi ville gjenskape den gode live-følelsen i studio da vi spilte inn debutplata vår. På våre konserter er det alltid topp stemning, forteller sørlendingene Marte og Nicolai Herwell fra gruppa «Ruby Red & The Moonshine Brothers».

Ruby Red & The Moonshine Brothers

Bandet Ruby Red & The Moonshine Brothers er ute med sin debutplate.

Foto: Sindre Sannes

De er seks gamle og nye venner, som alle har reist fra Sørlandet for å studere musikk i Oslo. For noen år siden fant de ut at de ville danne band, og er nå blitt til Ruby Red & The Moonshine Brothers. Marte og Nicolai har nå vært på besøk på SørlandsScenen.

Musikalsk blanding

– Det er Marte som er "Ruby Red" og frontfigur i gruppa, forklarer Nicolai.

– Resten av gjengen er The Moonshine Brothers, legger Marte til. – Og ja, vi to har samme etternavn og er et ektepar, sier Nicolai. – Det er både fint og utfordrende å ha et slikt prosjekt sammen, sier de to samstemt.

Marte Herwell er fra Grimstad og ektemannen Nicolai kommer fra Arendal.

– Ruby Red & The Moonshine Brothers er en god blanding sørlendinger. Resten kommer fra Åmli, Vennesla og Kristiansand, sier Marte.

I sommer kom bandet med sin første plate og de sier selv av de spiller rootsmusikk.

Sitt eget uttrykk

– Roots er en god blandingsbetegnelse på musikkstilen vår, sier Marte. Mens Nicolai legger til: – Vi har innslag av både norsk og amerikansk folkemusikk, country, pop og til og med litt blues.

– Selv om vi henter inspirasjon hos andre, legger vi vekt på å lage vår egen musikk og skape vårt eget musikalske uttrykk. Vi bruker en del instrumenter som er typiske for amerikansk folkemusikk, både banjo, autoharpe og munnspill er med, forteller Marte.

– Og så har vi en hardingfelespiller som representerer den norske folkemusikken. Det føler jeg skiller oss fra andre band.

Det er Marte og Nicolai som står for de fleste låtene på plata, og de skriver tekster på engelsk.

Marte og Nicolai Herwell

Ekteparet Herwell står bak de fleste låtene på plata.

Foto: Steinar Ovlien / NRK

– Vi har vokst opp med engelsk-tekstlig musikk så det føles naturlig for oss å skrive på engelsk. Det passer stilen i musikken vår, forklarer Nicolai.

Han sier at tekstene er små historier.

– Selv blir jeg ofte inspirert av å se gamle westernfilmer smiler Nicolai.

Marte legger til: – Vi blir også inspirert av andre artister som er gode historiefortellere, som for eksempel Bob Dylan.

– Noen av sangene våre er dystre historier og fæle skildringer, mens andre er litt lette countryviser med en lykkelig slutt, smiler ekteparet Herwell.

God stemning

Ruby Red & The Moonshine Brothers har spilt en god del konserter og stortrives på scenen.

– Vi er en gjeng med gode venner. Noen av oss er søsken og noen er gift med hverandre, og det er god tone i bandet. Med Ruby Red & The Moonshine Brothers på scenen blir det alltid god stemning, understreker Marte Herwell.

– Den gode livestemninga har vi lagt vekt på å bevare på debutplata vår, legger Nicolai til.

Du møter Marte og Nicolai Herwell på SørlandsScenen onsdag ettermiddag. Og torsdag er det plata til Ruby Red & The Moonshine Brothers som skal anmeldes i ukas Musikksnakk. Kanalen er NRK P1 og tidspunktet er mellom halv fem og fem begge dager.