– Vi skal ikke kopiere ferden, men vi skal sette søkelys på det våre helter gjorde for å kjempe for fred og frihet under andre verdenskrig, sier Tony Teigland.
– De fleste kjenner til tungtvannsaksjonen, Oslo-gjengen og englandsfarten fra Vestlandet, men akkurat denne farten fra Sørlandet med bitte små, gjerne åpne tresjekter, den har ikke vært kjent, sier Jarle Føreland.
Det ønsker de å gjøre noe med.
– All ære til de, at vi kan ha den friheten som vi har i dag, sier Føreland.
Sammen med Willy Pedersen og Frode Stokkeland har de planlagt turen lenge.
I bagasjen har de blant annet et offisielt telegram fra Den norske stat. Det skal leses høyt når de kommer i land.
– Vi skal takke befolkningen i Buckie og Storbritannia for at de tok imot norske flyktninger før de dro videre og kjempet i krigen, sier Teigland.
Mye planlegging ligger bak turen som skal ende opp i Skottland. Med fire mann i tresjekten har de laget et vaktsystem der de er fire timer på og fire timer av vakt.
Foto: Kjetil Samuelsen / NRK– Helt unikt
Historiker ved Arkivet freds- og menneskerettighetssenter i Kristiansand, Thomas V.H. Hagen tror turen kan skape engasjement rundt den viktige historien.
– Dette en er en helt unik måte å hedre alle de 3300 nordmennene fra hele landet som våget seg ut på denne turen i en ufattelig trengselstid, sier han.
Ferden til Skottland blir godt dokumentert, og skal resultere i både dokumentarfilm og utstillinger.
– Her tåler vi flere bøker, dokumentarer og utstillinger, sier Hagen.
Han tror nemlig de fleste har en mangelfull kunnskap om temaet.
– Dette trenger vi å høre igjen. Denne historien tematiserer jo ting vi trenger å bli minnet om i dag. Det handler om flukt. Flukt for å gjøre en innsats i en frigjøringskrig, sier han.
Historiker ved Arkivet freds- og menneskerettighetssenter i Kristiansand, Thomas V.H. Hagen mener denne ferden er en unik måte å belyse temaet på.
Foto: Kjetil Samuelsen / NRKIfølge Arkivet vet man i dag er at nesten 100 personer i minst 23 sivile båter, reiste fra Sørlandet til Skottland i perioden 1940–1941. Av disse forsvant to båter sporløst, mens en annen båt ble innbrakt etter å ha blitt oppdaget av et tysk fly.
Det antas at de fleste gjorde den risikable turen for å delta i kampen mot Tyskland og for frigjøringen av Norge.
Har planen klar
Mannskapet om bord i Fri IV har et mål om å nå Buckie i løpet av tre døgn.
Når mannskapet når Skottland er det ingen tvil om hva de skal.
– Når vi kommer til Buckie da blir det hotell, ler Føreland.
I løpet av tre døgn satser mannskapet på å være fremme i den lille havnebyen Buckie i Skottland.