Hopp til innhold

Se romstasjonen fra Sør-Norge

I rundt 11 dager i midten av august vil Den Internasjonale Romstasjonen (ISS) være synlig fra hele Sør-Norge. Den vil sees som et kraftig lysglimt som farer over himmelen, før det "forsvinner".

Den Internasjonale Romtasjonen sett fra Lyngør

Dette bildet har Pål Brekke tatt selv fra Lyngør i 2009. Bildet er tatt med lang lukkertid, rundt 20 sekunder er fanget inn her.

Foto: Pål Brekke

Pål Brekke

Seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Pål Brekke, har allerede tatt med seg flere ut for å se på romstasjonen når den farer over himmelen.

Foto: romsenter.no
International Space Station (ISS)

Den Internasjonale Romstasjoen, ISS.

Foto: Paolo Nespoli / Ap

– Man kan se romstasjonen fly over himmelen, fra syd og opp mot nord, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter til NRK.no.

Romstasjonen vil se ut som en kraftig stjerne eller planet som beveger seg over himmelen. Den vil kun være synlig i noen minutter.

– Romstasjonen går jo rundt jorda hele tiden. Den bruker 90 minutter rundt planeten vår og beveger seg i cirka 27.000 kilometer i timen, sier Brekke.

– Sjeldent syn

Han forteller at det ikke er ofte vi nordmenn får se romstasjonen.

– Det er relativt sjelden vi får se den, fordi den vanligvis beveger seg i en bane noe nærmere ekvator.

Nå er den altså i en bane lengre mot nord, som gjør at vi får se den passere.

– Best i sør

– Hvor i Norge får man mest glede av dette synet?

– Jo lenger sør, jo lengre får man se den før den forsvinner. Det som skjer er at den da kommer inn i jordas skygge, slik at solen ikke lengre reflekteres i de store solpanelene på romstasjonen.

Det er Kristiansand og Stavanger som får se romstasjonen lengst med seks minutter synlighet på de beste dagene.

– De fleste vil få mest glede av dette bare ved å se med det blotte øye. Den beveger seg så raskt at den er vanskelig å følge med et teleskop eller lignende, sier Brekke.

Se når du kan se romstasjonen:

Kilde: NASA

Blomsterpotter til en halv million kroner

På romstasjonen jobber det nå tre personer. De driver med forskning på medisin, planteliv og mye mer. Norge har også bidratt til denne forskningen.

– Norge har bygget vekstkamrene eller plomsterpottene som brukes i denne forskningen. De er verdens dyreste, ifølge Brekke.

Kanskje ikke så rart når de har en verdi på 500.000 kroner.

Håper på klarvær

På romfartssenteret håper flest mulig får med seg det spennende synet.

– Det er jo avgjørende med klarvær, men værmeldingen ser bra ut for de kommende dagene.

  • Sjekk været der du bor: Yr.no

Akkurat nå er det også flere spennende ting å se på himmelen.

– Det er faktisk også en del meteoritter å se, siden vi er inne i denne meteorsvermen som kalles Perseidene. Den er en av årets flotteste svermer, så det er absolutt verdt en tur ut, avslutter seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Den Internasjonale Romtasjonen sett fra Lyngør i 2009

Dette bildet har Pål Brekke tatt selv fra Lyngør i 2009. Bildet er tatt med lang lukkertid, rundt 20 sekunder er fanget inn her.

Foto: Pål Brekke