Muradi til NRK: – Jeg mistet aldri håpet

Selv om den afghanske tolken ble forlatt alene på gata i Italia mistet han aldri håpet om en retur til Norge. Se intervju med kamptolken fra Gardermoen her.

Den afghanske kamptolken er tilbake i Norge, og håper på rask avklaring av asylsøknaden.

– Etter all støtten jeg fikk fra Norge, og krigsveteranene sin innsats mistet jeg aldri håpet. Det gjorde jeg virkelig ikke, sier Muradi til NRK.

Kort tid etter at Faizullah Muradi landet på Gardermoen torsdag kveld møtte NRK kamptolken til et eksklusivt intervju. Han forteller om de tøffe dagene i Italia før han nå kom tilbake til Norge.

Han møtte NRK før han skal videre til Kjevik lufthavn i Kristiansand med et fly 21.50.

– Ble forlatt alene på gata

Faiz

Muradi mottok stor støtte og hyllest da han ankom Gardermoen torsdag kveld.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Muradi, som kjempet med norske styrker i Afghanistan, har opplevd en tøff periode i Italia etter han ble hentet av politiet i Mandal natt til mandag forrige uke.

– Jeg ble forlatt alene på gata i Italia, men heldigvis fant støttegruppa et sted til meg i Lecce.

Han forteller at han tilbrakte dagene i Lecce i et katolsk senter.

– Livet går opp og ned

Han sier han nå har lært seg at livet har positive og negative sider.

– Dette tar jeg som en negativ erfaring, men takket være all støtten jeg har fått mistet jeg aldri håpet, forteller Muradi.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) mente i første omgang at det var rett avgjørelse å sende ut Faizullah.

Senere samme dag ba statsministeren om at kamptolkene skulle få sine søknader behandlet på nytt.

Likevel har ikke justisministeren garantert asyl til kamptolkene, og har tidligere uttalt at asylspørsmålet blir vurdert ut ifra reelle beskyttelsesbehov.

Håper på en rask avgjørelse

Kamptolken hadde vært i Norge i ni måneder da han ble sendt ut av landet. Han håper nå på en rask avgjørelse om han får asyl.

– Jeg håper UDI (Utlendingsdirektoratet red.anm.) vil være raskere, for jeg har vært gjennom mye disse ni månedene. Jeg var ikke på skole i denne perioden, og føler jeg hadde få muligheter, forteller Muradi.

Mener tolkene fortjener å bli

Han mener kamptolkene som har kjempet for Norge i Afghanistan og i andre land fortjener å få bli i landet.

– For en nasjon som Norge, selv om de bringer tilbake alle tolkene er det totale antallet 56. Det lille antallet ville ikke gjort noen forandringer i Norge, om vi er her eller ikke.

Han har en klar oppfordring til regjeringen:

– Jeg vil virkelig si dette til autoriteten i Norge; tolkene i Afghanistan fortjener dette.