NRK Meny
Normal

Bach og blues ble suksess

Verdenspremieren ”Bach & Blues in the Cathedral” ble en stor opplevelse for mange under årets Canal Street festival i Arendal. Den verdenskjente organisten Kevin Bowyer fikk nærmest Trefoldighetskirken i Arendal til å riste.

Nå kan du se hele konserten her:

Orgelkonsert med Kevin Bowyer i Arendal trefoldighetskirke 25. juli 2015
Musikk av Johan Sebastian Bach og Mons Leidvin Takle

Opplev den kraftfulle blandingen av Bachs orgelmusikk og blues.

Det er komponisten Mons Ledvin Takle bosatt i Vennesla som har skrevet det spesielle verket som er basert på sentrale Bach-stykker for orgel og nykomponerte blueslåter.

Verket ble fremført til gode kritikker forrige lørdag.

Fulgte organisten tett

Det er NRK-fotograf Jan Jørg Tomstad som har laget videoproduksjonen, og han sørget også for at publikum kunne følge organistens bevegelser og intense spill tett, ved hjelp av flere videoskjermer plassert rundt i den store kirka.

– Orgelkonserter kan ofte få en avstand mellom publikum og organisten oppe på galleriet, så målet her var å få tettere kontakt, forteller Jørg Tomstad.

Dermed fikk publikum en annerledes opplevelse, og ett av stykkene som kun spilles på pedalene, ble godt synlig inne i kirka.

Orgelpedaler med føtter

Et spesielt stykke som bare ble fremført med orgelpedaler.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Internasjonal størrelse og lokal komponist

Kevin Bowyer er en kjent Bach-tolker og har gitt ut et 90-talls plateinnspillinger, bl.a. Bachs samlede orgelverk. Han regnes av mange som en av verdens beste organister, og fremføringen i Arendal forrige lørdag var så intens at organisten måtte knappe opp skjorten underveis i konserten.

Mons Ledvin Takle

Komponist og organist Mons Ledvin Takle hadde skrevet verket.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Mons Ledvin Takle er bosatt i Vennesla, og er kjent for sine mange komposisjoner i løpet av et langt liv. Han har gjennom årene bidratt på en rekke plateproduksjoner.