Hopp til innhold

Se han plukker!

Søppel-ordføreren i aksjon igjen.

Stein A. Ytterdahl

Nyvalgt ordfører i Farsund, Stein A. Ytterdahl har nå innført begrepet 'knebøyen.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

Han vil ha en søppelfri kommune og ønsker selv å gå foran som et godt eksempel.

Nyvalgt ordfører i Farsund, Stein A. Ytterdahl har nå innført begrepet "knebøyen" og oppfordrer alle kommunens innbyggere til å gjøre det samme: Bøy knærne og plukk med deg søppel.

- Nå bøyde jeg med ned og plukket opp et sjokoladepapir og en engangsemballasje for saft. Vi må alle sammen bøye oss og plukke opp en plastikkpose eller et papir som er kommet på avveie, sier Ytterdahl.

Alle kan ta i et tak

Ytterdal mener ikke Farsund er spesielt rotete og forsøplet, men han ønsker at orden og ryddighet skal prege Farsund, ikke bare i sentrum, men i hele kommunen.

- Vi skal få det virkelig bra, og alle kan ta i et tak. Hvis ikke ordføreren går foran med et godt eksempel kan du ikke forvente at andre skal gjøre det, sier Ytterdahl.

Stein A. Ytterdahl

Snart skal kommunen være tom for søppel håper Ytterdahl.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

- Hvor ofte plukker du søppel?

- Når jeg går tur er det helt naturlig for meg å plukke opp søppel mens jeg går. Dette har jeg fra min tid i industrien. Der er det vanlig at plassen er ryddet fordi folk bøyer seg ned og tar med seg det som er kommet på avveie, sier ordføreren.

Kult av ham

Ungdommene i Farsund har fått med seg ordførerens nye søppel-strategi, "knebøyen". Blant dem er Nina Gabrielsen og Ann Kristin Eikeland.

- Han plukker søppel. Han er et godt forbilde for oss unge som er veldig flinke til å kaste søppel. Det er en inspirasjon. Utrolig kult gjort av han.

Ti sekker søppel

- Jeg tror jeg de siste to ukene har ryddet en ti søppelsekker, men det var fordi jeg tok for meg et par utfordrende områder som måtte tas før jeg kunne begynne å be folk om å ta knebøyen.

- Har vi fått tatt unna det som allerede ligger rundt først, vil søppelplukkingen gå av seg selv etterpå, sier Ytterdahl.