Historisk tilbakeblikk på alle Quart-plakatene

Hundrevis av band og artister har spilt på Quart. Nå jobbes det med å få noen av dem tilbake på plakaten for en siste fest.

Quart plakater kollasje
Foto: Quart

Quartfestivalen i Kristiansand ble arrangert 18 ganger. Det kunne ha vært 19, men i 2008 måtte den avlyses på grunn av dårlig billettsalg.

I galleriet øverst kan du mimre, bla deg tilbake i tid og se hvilke artister som har stått på Quart-plakaten opp igjennom.

Toffen Gunnufsen i Bendiksbukta nov 2015

Bookingsjef Toffen Gunnufsen jobber nå med å få noen av artistene tilbake. Han understreker at det ikke gjelder de største, som tar tre ganger så mye betalt som de totalt fem millioner kronene han har til å booke.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Sommeren 2016 arrangeres Quart for 20. gang, 25 år etter de første konsertene.

Dagens store med liten skrift

Plakatene gir en historisk oversikt over artistene på festivalen.

Festivalgründer Gunnufsen synes det er interessant å se tilbake, og tenke på hvor små en del av dagens store band var da de gjestet Quart.

Både Muse og Kings of Leon spilte for 400–500 mennesker på studentstedet Vaskeriet.

– Første gangen Fatboy Slim var her, spilte han for 20–30 mennesker i en lounge på Caledonien. Han kom tilbake i 1999 og spilte for 9.000 i Bendiksbukta, humrer Toffen.

Store fisker glapp

Toffen er viden kjent for å booke artister før de blir skikkelig store. Både Arctic Monkeys, Foo Fighters, Moby og Beck har stått med liten skrift langt nede på plakaten.

Plakat første Quart

Den aller første festivalen ble holdt på Torvet, i domkirken og Caledonien hotell.

Foto: Quart

– Men det er kanskje vel så gøy å tenke på at både Metallica, Eminem og Robbie Williams var nær ved å havne på plakaten, men glapp i siste liten, mimrer han videre.

Plakatene var viktig markedsføring i tiden før internett, men Gunnufsen har fortsatt tro på plakatene:

– En kamerat og jeg har helt til de siste årene kjørt 300–400 mil på våren for å klister plakater i store deler av landet. På den måten har vi møtt mennesker og fått gode ambassadører for festivalene.

Historisk viktig

NRK.no har fått tilgang til alle Quart-plakatene gjennom Rockheim.

Adgangstegn til fester under Quart

Adgangstegn til fester under Quart.

Foto: Thomas Sommerset / NRK
Quart hefter

Festivalen trykket også programmet i små hefter til å ha på baklomma.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Det var Kirsten Kaalstad ved kulturetaten i Kristiansand kommune som sendte inn materialet. Det består også av T-skjorter, diverse korrespondanse og hennes private adgangskort fra sin tid i Quart.

– Festivalplakatene fra Quart er et ypperlig eksempel på primærkilder som både står seg som historiske dokumenter, og som visuelle objekter i seg selv, sier musikkbibliotekar Bjørnar Bruket.

En av Rockheims oppgaver er å bygge opp en samling som dokumenterer populærmusikkens plass i norsk kulturhistorie.

– Det er veldig flott at det blir tatt vare på. Det er fort at ting forsvinner, så sitter man der som et nek noen år etterpå, sier Gunnufsen.

Han mangler selv en del Quart-minner, og sier det også er vanskelig å finne originale ting fra Hovefestivalen, der han også var sentral.

For oversikt over hvem som har designet de ulike Quart-plakatene, se digitalmuseum.no.

Quart plakat 04

Den heteste utgaven av makrellen i 2004. Det er prisvinnende design på flere av plakatene.

Foto: Quart