NRK Meny
Normal

Savner 30 tonn olje

30 tonn olje er fortsatt savnet etter Godafoss-forliset i Østfold i februar. Oljen som mangler befinner seg trolig i områder der det allerede er funnet oljesøl.

Rydder opp oljesøl

Hittil har oljesølet etter Godafoss-havariet kostet rundt 75 millioner kroner, og fortsatt er det en del olje man ikke vet hvor er.

Foto: Per Ole Lindhjem / NRK

– Når utgangspunktet her var rundt 600 til 800 tonn, så er det lite som er igjen ute nå, sier marinbiolog Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet.

Kan ligge på land

Så langt er det plukket opp drøyt 30 tonn olje langs sørlandskysten. Schulze tror oljen som mangler vil være i nærheten av steder der det allerede har blitt funnet olje.

– Det er nok i mye av de samme vrakvikene som vi kaller det, der det er samme vind og strømretning som der vi har funnet olje til nå, sier Schulze.

Det er også en mulighet at olje kan ligge på land, så langt inne at den ikke kan ses fra båt.

Carl Erik Kilander med død fugl

Carl Erik Kilander i Statens naturoppsyn, etter at det forrige uke ble funnet olje øst for Lindesnes.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Fra Hvaler til Lindesnes

Etter at det islandske skipet Godafoss grunnstøtte ved Hvaler 17. februar, har det blitt funnet olje nesten helt ned til Lindesnes i Vest-Agder.

I slutten av forrige uke var det registrert 101 såkalte oljepåslag langs kysten. Man regner med at oljesølet hittil har kostet rundt 75 millioner kroner.

Olje til sjøs brytes ned

Rune Bergstrøm i Kystverket sier olje som ligger igjen i sjøen fort vil brytes ned, og tror at mye av den vil vi ikke se mer til.

– Den vil både fordampe og bli tatt av bakterier. Men får du det inn på land, så blir det veldig tjukt og får hinne etter hvert. Da kan den bli veldig asfalt-aktig og da er det lite du kan gjøre med det. Da bør du fjerne den mekanisk, sier Bergstrøm.

Video Tilgriset av olje

VIDEO: Det siste store funnet av oljesøl ble gjort ved Vårøy øst for Lindesnes i forrige uke.