NRK Meny
Normal

Satser på rask retur til toppnivå

Lars Helge Birkeland vil raskest mulig tilbake til verdenscuplaget i skiskyting. Tirsdag ble 23-åringen fra Birkenes vraket fra de tre rennene i verdenscupen i januar.

Lars Helge Birkeland

23 år gamle Lars Helge Birkeland håper topp-plasseringer i konkurranse med verdens nest beste skiskyttere skal kvalifisere for flere verdenscuprenn. (arkivfoto)

Foto: Wenche Flaa Eieland

Lars Helge Birkeland

Erfaringen fra verdenscuprenn i Östersund og Hochfilzen ga mersmak for Lars Helge Birkeland

Foto: Wiklund, Anders / SCANPIX

Nå er han tatt ut til å gå i IBU-cupen, en konkurranse blant de nest beste i verden. Der må han imponere for å komme tilbake blant de beste.

– Det er nok helt avgjørende. Jeg må prestere på nytt i IBU-cupen hvis jeg skal få sjansen, sier Birkeland.

Verdenscuppoeng holdt ikke

Lars Helge Birkeland har fått prøve seg i fire verdenscuprenn i år der to av dem endte med verdenscuppoeng, men det var ikke nok. Slik det ligger an nå er Birkeland ikke med på det norske laget når verdenseliten konkurrerer i Oberhof, Nove Mesto og Anterselva i januar.

– Jeg er ikke så veldig skuffet for jeg var klar over at resultatene fra verdenscupen kanskje ikke var bra nok. Det var gøy å få prøvd seg og så får jeg håpe at jeg får sjansen igjen senere i vinter.

For å klare å få plassen tilbake må han få topplasseringer i IBU-cupen, en konkurranse for de nest beste skiskytterne.

– Jeg må gjøre så bra jeg kan og prestere opp mot mitt beste så kanskje det holder til en pallplassering. Hvis jeg gjør et optimalt løp så vet jeg at jeg kan være med å kjempe i toppen, og da blir jeg fort aktuell igjen for verdenscupen, sier Birkeland.

– Pallplass åpner dørene

Per Arne Botnan

Mange unge ambisiøse og dyktige skiskyttere kjemper om plass på elitelaget, og Birkeland er blant dem, sier Per Arne Botnan.

Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

Idrettssjefen i Skiskytterforbundet, Per Arne Botnan, sier hard konkurranse om plassene er grunnen til at Birkeland er vraket fra verdenscuplaget.

Han mener Birkeland har levert bra hittil i år, men mange unge skiskyttere står i kø for å prøve seg. Derfor er Birkenes-gutten er i utgangspunktet ikke med verken til Oberhof, Nove Mesto eller Anterselva. Men det kan fort snu dersom Birkeland når pallen i IBU-cupen i begynnelsen av januar.

– Han bør nok være på pallen for at det skal være sjans for å komme til verdenscupen, men klarer han det – har han noe å slå i bordet med, sier Botnan.

Imponerer han i IBU-cupen med en gang, så åpner idrettssjefen for å ta han med i allerede i januar.

– Hvis Lars Helge går godt igjen i IBU-cupen og presterer godt der – så er det åpning både for Nove Mesto og Anterselva. Det er fullt mulig å komme inn igjen, sier Botnan.

– Det hadde vært stas, sier Birkeland.