Satser på luftig overnatting i fjellsiden

Et nystartet selskap i Valle vil tilby overnattingskapsler i fjellsiden til spenningssøkende turister.

Overnattingskapsel

Slik tenker man seg overnattingskapselen i fjellveggen.

Foto: Bratt friluftsliv

Arne Bakke (t.v) og Frode Kirkedam

Arne Bakke (t.v.) og Frode Kirkedam i selskapet 'Bratt friluftsliv'.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Det er et luftig og spektakulært tilbud for turister som ble presentert på Setesdalskonferansen nylig.

Arne Bakke og Frode Kirkedam i selskapet "Bratt friluftsliv" satser på et overnattingstilbud i kapsler i de stupbratte fjellveggene i Setesdal.

– Vi snakker om en, to eller tre gjennomsiktige kapsler som kan henge i fjellveggen, boltet fast med vaiere, og som man må klatre opp til. Her kan man overnatte midt i fjellveggen i en utrolig luftig tilværelse, sier Arne Bakke.

Skisse av overnattingskapsel

Foreløpig skisse av 'himmelsengene' i overnattingskapselen.

Foto: "Bratt friluftsliv"

Ekstremsport i ferien

Bakke tror tilbudet vil passe for turister og andre som har lyst til å oppleve noe helt spesielt og få en ekstremsportfølelse i ferien.

Kapslene skal lages i et gjennomsiktig pleksi-materiale og vil gi en spektakulær og luftig følelse for dem som befinner seg inne i kapselen høyt oppe i fjellveggen.

Og det er nok av bratte fjellvegger å ta av i Setesdal.

– Vi tenker oss dette tilbudet i den øvre delen av Setesdal. Vi ser for oss naturgitte omgivelser fra Valle til Bykle. Her finnes det områder hvor disse overnattingskapslene kan henge. Og dette vil jo også bli et enestående produkt for hele reiselivet i Setesdal, sier Frode Kirkedam.

Vil trekke europeiske turister

Det finnes et lignende kapselprosjekt i Peru, men svært få helt tilsvarende prosjekter andre steder i verden.

– Dette er et enestående produkt. Det finnes noe tilsvarende i Peru, men dette er jo mye nærmere Europa og et mye større marked. Så dermed kan dette være interessant og noe vi har litt spenstige tanker om i fremtiden, sier Kirkedam.

I Europa er det noen lignende prosjekter, men disse er basert på at turistene tar heis eller gondol for å komme opp til kapslene.

– Vårt prosjekt er klatringsbasert og det gir en helt annen luftig struktur og følelse enn de andre kapselprosjektene, sier Kirkedam.

Både Kirkedam og Bakke håper og tror at det er gode muligheter for å selge dette inn som et reiselivsprodukt for turister fra Europa, og håpet er at kapselprosjektet i Setesdal er etablert om tre år.

– Vi må inn i en ganske stor produktutviklingsfase. Dette er store og tunge ting som skal festes i fjellveggen, og derfor kreves det et ganske stort forarbeid. Vi er allerede på skissestadiet, sier Kirkedam.

Positiv til prosjektet

Lasse Eidskrem

Destinasjonssjef i Setesdal Lasse Eidskrem er positiv.

Foto: Frans Kjetså / NRK

Destinasjonssjef i Setesdal Lasse Eidskrem er positiv til kapselprosjektet.

– Dette vil skape oppmerksomhet og jeg tror at det vil være et marked for det. Og det er akkurat slike ting Setesdal trenger, noen spektakulære og uvanlige ting som vi kan selge til turister. Så jeg håper at man lykkes med dette prosjektet, sier han.