Hopp til innhold

Satser internasjonalt med vann fra Setesdal

Ose Water i Bygland kommune har fått godkjenning av NVE til å starte produksjon av flaskevann. Vannet skal selges på det internasjonale markedet.

Ose Water - Setesdals "champagne"

Vannet fra Reiårsfossen i Setesdal kan nå flaskes og eksporteres ut i verden. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har godkjent produksjonen.

Bedriften har fått de nødvendige godkjenninger og produksjonslokalene står klar. Nå investeres 50 millioner kroner for å skape det som kan bli et vanneventyr i Setesdal.

Gründer og daglig leder i Ose Water, Bergtor Haugå, forteller at målet er å starte produksjonen i løpet av året, trolig tidlig høst. Vanntankene er der, og det jobbes nå med å få på plass resten av produksjonsutstyret i løpet av et par måneder. Flaskevannet skal tappes fra Reiårsfossen.

Haugå som selv er fra Bygland, sier de etablerer seg for å bli en internasjonal aktør.

– Vi satser først og fremst på internasjonalt marked – så i hovedsak prøver vi å få solgt ut av landet i så stor grad som mulig.

Bergtor Haugå

Bergtor Haugå i produksjonslokalet som tidligere var potetlager.

Foto: Morten Krogstad / NRK

Mange konkurrenter på markedet

Markedet for flaskevann er stort, men det er mange produsenter. Haugå sier vannet fra Reiårsfossen er eksklusivt og han har tro på at vannkvaliteten skal gi et fortrinn, og skille vannet fra Setesdal fra andre konkurrenter.

– Vi har vann av kjempekvalitet, et rent og naturlig mineralvann som vi tror skal kunne konkurrere med de andre i markedet.

Reiårsfossen

Det ble tatt vannprøver fra mer enn 12–13 steder, før valget falt på den 200 meter høye Reiårsfossen. Dette vannet har et lavt mineralinnhold og skal være veldig rent.

Foto: Morten Krogstad / NRK

En stor lokal konkurrent er Voss Productions med et hundretalls ansatte. Bedriften som selger vann i designflasker omsatte i 2016 for 750 millioner kroner. De selger desidert mest vann til USA, men også det kinesiske markedet er i sterk vekst.

Fabrikksjef Olaf Grimsmo føler seg ikke truet av den nyetablerte bedriften.

– Vi er et sterkt og anerkjent merke i våre områder – så de vil nok se de utfordringene vi har hatt i disse årene. Vi ønsker egentlig bare Ose Water lykke til, sier Grimsmo.

Haugå tror ikke det er realistisk å ta kampen opp med Voss-vannet fra Iveland kommune.

– Nei, vi er en liten tilbyder parallelt med alle andre.

Nye arbeidsplasser i dalen

Ifølge Haugå har de fått god støtte av Setesdal regionråd og Bygland kommune både med tillatelser, litt pengestøtte og god backup.

Det er viktig at bedriften gir noe tilbake til lokalsamfunnet, sier han.

– Det viktigste er at det kan skape nye arbeidsplasser lokalt her i Setesdal. Fabrikken ligger greit til både for øvre og nedre delen av dalen, og vi har fått god støtte lokalt for å få i gang en produksjon og skape arbeidsplasser.

Ti nye arbeidsplasser mener Haugå det vil bli når produksjonen starter.

Ose Water

Ose Water håper flaskevannet fra Setesdal vil få plass i hyller og på restaurantbord ute i verden. 20 millioner flasker skal etter planen produseres det første året.

Foto: Tom Richard H. Olsen / NRK