NRK Meny
Normal

Mathilde Moland: - Har aldri hørt at Tjostolv og French har kranglet

Mathilde Moland mener påstandene om at skadene sønnen hadde er forenlig med drap, er helt grunnløse.

Mathilde Moland på vei til Kongo

Mor til Tjostolv Moland, Mathilde Moland, er fortvilet over at det i dag nok en gang kommer påstander rundt dødsfallet til sønnen.(Arkivfoto).

Foto: Kim Nystøl / NRK

– Dette er enda et nytt påfunn av alle de påfunnene vi har sett i det siste. Det er bare helt utrolig hva de kan koke sammen. Dette er jo også en informasjonsminister som skal være en person i en høy stilling, sier en fortvilet Mathilde Moland til NRK.

Hevder Moland og French kranglet

Informasjonsminister i Kongo, Mende Omalanga, sa onsdag i et intervju med NRK at Tjostolv Moland og Joshua French aldri burde ha delt celle og at skadene til Moland er «forenlig med drap».

Tirsdag ble det kjent at kongolesiske myndigheter ser på French som en mulig mistenkt etter at Moland ble funnet død på cella de delte søndag.

Les også:

Omalanga begrunner påstandene med at de to skal ha kranglet ved flere anledninger, og sikter blant annet til en episode i mars.

– Det betyr ikke nødvendigvis at French drepte ham, men det er skader på Moland som er forenelig med drap, sier Mende Omalanga til NRK.

– Veldig sårende

– Disse påstandene er helt grunnløse. Det er veldig sårende å få høre slike ting midt opp i den situasjonen vi er i nå. Jeg blir så overgitt, sier Moland.

Hun tror myndighetene i Kongo nå forsøker å fraskrive seg ansvaret for dødsfallet til sønnen.

– Det er Kongo som har hatt ansvar for å sørge for sikkerheten til Joshua og Tjostolv. De prøver å fraskriver seg ansvaret de har hatt og forsøker nå å legge skylden over på Norge, mener Moland.

Informasjonsminister Mende Omalanga i Kongo sier at Tjostolv Moland og Joshua French aldri burde ha delt celle. Han begrunner det med at de to skal ha kranglet ved flere anledninger, og sikter blant annet til en episode i mars.

Mener Moland og French aldri burde ha delt celle

Aldri hørt om krangling

Mathilde Moland avviser også at Tjostolv Moland og Joshua French skal ha kranglet.

– Det har jeg aldri hørt om.

Fengselsledelsen vil ikke kommentere saken overfor NRK.

Mor til Tjostolv Moland mener kongolesiske myndigheter er ute etter å legge «kjepper i hjulene».

– Kanskje det er noen som tror at de kan få ekstra penger ut av dette. Denne informasjonsministeren har helt sikkert fått beskjed om å komme med dette utsagnet. Det sier litt om hvordan de styrer der nede, sier hun.

Kripos bistår

Tirsdag ble det kjent at kongolesiske myndigheter ser på French som en mulig mistenkt etter at Moland ble funnet død på cella de delte søndag.

Både advokaten og familien tok i går avstand fra beskyldningene. Advokat Hans Martin Graasvold som representer både French og Moland, sier at de fortsatt ikke har mottatt en formell redegjørelse fra Kongo om hvilken status French har.

Tirsdag ble det også kjent at Kripos sender et team til Kongo. Teamet består av tre etterforskere og en obdusent, og det er ventet at de når frem til Kinshasa torsdag.

Tjostolv Moland og Joshua French

Avdøde Tjostolv Moland (t.v) skal obduseres i løpet av de kommende dagene. Trolig vil det ta tid før båren til Moland er i Norge.

Foto: Junge / SCANPIX