NRK Meny
Normal

Sank ned i myra med tråkkemaskin

Løypekjører Torleiv K. Løyland trodde han hadde tatt alle forholdsregler. Men på ei myr i Valle ga isen etter og «slukte» tråkkemaskinen.

Løypemaskin under vann
Foto: Torleiv K. Løyland / Privat

Det var lille nyttårsaften at det gikk galt for valldølen som siden 1958 har kjørt opp løyper for skigåere både i Setesdal, på Østlandet og i Finnmark. Han skulle legge opp en ny løypetrasé ved et hytteområde ved Bjørnevatn i Valle.

Saken ble først omtalt på bjornevatn.no.

– Jeg har kjørt i det aktuell området i over 20 år og vet at det kan være utrygt. Derfor hadde jeg med meg et langt jernrør som jeg stakk i grunnen for å undersøke om det var is, forteller Torleiv K. Løyland til NRK.no.

Skled til siden

Undersøkelsene med jernrøret viste at det var isdekke i området. Likevel valgte den erfarne løypekjøreren å ta omveier for å legge traseen på trygg grunn. Men på nedsiden av en kolle trakk tråkkemaskinen til siden og dro doningen ut i issørpa.

– Da hadde jeg ikke annet valg enn å dra på det jeg kunne med den motorkraften jeg hadde. Men etter 5–6 meter ville den ikke gå lenger. Beltene var under vann og motoren stanset, forteller Løyland.

Man er helt overlatt til seg selv når man er langt fra folk og uten telefondekning

Langt fra bebyggelse og uten mobildekning fant han fram motorsag og spade. Han sagde ned trær som ble plassert under beltene i et forsøk på å dra opp tråkkemaskinen. Men en tung fres på bakparten førte til at doningen sank enda dypere ned i sørpa.

Til slutt stod vannet til over setet i førerhuset på tråkkemaskinen som ifølge fvn.no koster 1,2 millioner ny.

– Må sikre seg 150 prosent

– Fryktet du at hele maskinen kunne gå ned?

– Nei, for jeg visste at det ikke var noen vann i området. Jeg fryktet ikke for min egen sikkerhet, kun for maskinen. Før jeg lagde ny trasé i området snakket jeg med en kar. Jeg sa til ham at man må sikre seg 150 prosent. Man er helt overlatt til seg selv når man er langt fra folk og uten telefondekning, sier Løyland.

Valldølen er imponert over all hjelp som ble tilbudt fra fjern og nær etter at det gikk galt med tråkkemaskinen.

– Flere anleggsentreprenører tilbød seg å stille med utstyr og mannskap. Det samme gjorde nabokommuner og privatpersoner. Det er helt fantastisk.

1,5 meter under vann

Etter å ha inspisert «skaden» sammen med sambygdinger endte valget på å forsøke å dra opp doningen med en langt større tråkkemaskin fra Hovden. Redningsaksjonen på lørdag gikk heldigvis bra.

– Ved hjelp av to vinsjer og mye kraft klarte vi å trekke opp maskinen fra vannet. Nå gjenstår det å finne ut hvilke skader den har. Bunnen har vært omkring 1,5 meter under vann. Elektronikken var under vann, men trolig har det hydrauliske systemet unngått vann, sier han.

Laster kart, vennligst vent...