Foreldre frykter for hybelbarnas matvaner

Ungdom som flytter for seg selv, kan lite om kosthold og sliter med å få i seg næringsrik mat. Det ønsker sanitetskvinnene å endre på.

Sanitetskvinnene skal lære ungdom å lage mat

Studenter ved bachelor i ernæring på Universitetet i Agder skal utvikle et kokkekurs som skal komme ungdommer over hele landet til gode. Prosjektet er satt igangsatt av sanitetskvinnene.

– Unge i dag kan for lite om hvordan de lager mat og får et budsjett til å strekke til. Det er det ingen tvil om, sier Britt Inger Skaanes, fagsjef i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Over hele landet skal foreningen nå i gang med kostholdskurs for ungdom som flytter hjemmefra for første gang. I dag bor flere tusen unge mennesker i alderen 15 til 20 år alene på hybel eller i bofellesskap.

– Å bo alene og klare seg selv byr på en rekke utfordringer. «Hvordan unngå at matbudsjettet ryker?» og «Hva skal jeg lage til middag i dag?» er to av dem. Når mamma eller pappa ikke lenger har ansvaret, er det lett å ty til ferdiglaget mat eller droppe middagen, sier Skaanes.

Britt Inger Skaarnes

Britt Inger Skaanes, fagsjef i Norske Kvinners Sanitetsforening, sier foreningen har en lang tradisjon for å være opptatt av kosthold og ernæring.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

450 ungdommer får kurs

Prosjektet som har blitt mulig ved hjelp av støtte fra Gjensidigestiftelsen, har fått navnet «Dig In» og skal nå 450 ungdommer over hele landet de neste to årene.

– Vi er robuste, trygge damer som har vært ute en vinternatt før. Vi kan mye om norsk kosthold og ernæring og vet hva man må tenke på for å få i seg den maten kroppen trenger, sier Britt Inger Skaanes.

Kursopplegget skal utvikles av tre bachelorstudenter i ernæring ved Universitetet i Agder (UiA). En av studentene er Line Pettersen.

Ernæringsstudenter ved Universitetet i Agder

Bachelorstudenter i ernæring ved Universitetet i Agder skal utvikle kursopplegget som sanitetskvinnene skal bruke for å lære ungdom mer om kosthold. Fra venstre Camilla Bjornes, Ida Ulrikke Valand (studiekoordinator), Julie Nordli og Line Pettersen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Jeg følte ikke at jeg hadde nok ferdigheter, kunnskap eller selvtillit til å kokkelere på kjøkkenet da jeg selv var fersk student. Jeg ser derfor absolutt nytten av dette kurset, sier hun.

Medstudent Julie Nordli på ernæring er helt enig.

– Jeg savnet et slikt kurs selv. Man er ofte usikker på hva som er sunt og hva som ikke er sunt. Det er altfor mye informasjon der ute så man mister den kritiske sansen, sier hun.

Viktig for psykisk helse

Eli Stålesen, leder av SiA Helse ved Universitetet i Agder, merker en økende bekymring blant foreldre for at ungdommene deres ikke får i seg nok – og næringsrik – mat. Hun har vært i jobben i ti år, og sier det skjer stadig oftere at opphavet tar kontakt med SiA for å dele uro, blant annet omkring barnas kosthold.

Eli Stålesen

Eli Stålesen leder av helse hos Studentsamskipnaden i Agder opplever at stadig flere foreldre bekymrer seg for barnas kosthold når de flytter for seg selv.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Stålesen ønsker et slikt kurs som sanitetskvinnene setter i gang, veldig velkommen. Hun er opptatt av at stadig flere studenter melder om psykiske helseproblemer og ser dette i sammenheng med kosthold.

– Dårlig ernæring og psykisk helse henger sammen. Å spise god og næringsrik mat er også viktig for å tilegne seg kunnskap, sier Eli Stålesen.