NRK Meny
Normal

Måtte ty til gnagsårplaster for å sette ny verdensrekord i korsang

Simonstad sangkor i Åmli har satt ny verdensrekord i sammenhengende korsang. Det røynet på både stemmebånd og fingre, men de klarte målet om 34 timer med sang.

Simonstad sangkor i Åmli har satt seg fore å sette verdensrekord i sammenhengende korsang. Lørdag var de over halvveis i sitt rekordforsøk på 34 timer, og begynte å kjenne det på stemmebåndene.

Det lille koret i Åmli skal synge sammenhengende i 34 timer. Bygda stiller opp for å støtte koristene, men det trengs mer enn bare god stemning for å klare kraftprøven.

– Det var en lettet gjeng! Da vi avsluttet med «Seieren er vår» så kjente man det prikket litt i ryggraden og at det var en tåre i øyekroken. Det var en flott opplevelse, sier pianist og dirigent Tore Konnestad til NRK.no.

Fra fredag klokka 16.00 til søndag klokka 02.00 sang og sang medlemmene i koret, kun avbrutt av tisse- og spisepauser hver fjerde time.

Da koret kunne gi seg natt til søndag, etter å sunget i 34 timer, var det 30 tilskuere som satt med norske flagg og heiet dem fram.

Tore Konnestad

Pianist og dirigent Tore Konnestad innrømmer at sangen etter hvert ikke var så mye å nyte, men han hørte likevel korsang i hodet, mange timer etter at sangen hadde stilnet.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Det var en fantastisk opplevelse, sier Konnestad.

Sangen fortsatte i hodet

Men da han skulle hjem og sove etter 34 timer med sang, var ikke det så enkelt.

– Jeg trodde radioen sto på, men det var sangkoret i hodet mitt som sang, ler Konnestad, med sprukken stemme.

Da NRK var på besøk på Åmfoss kafe lørdag, hvor bygdas kor gjennomførte rekorden, var det mange trøtte ansikter og slitne stemmebånd, men stemninga var god.

– Jeg tok på meg gnagsårplaster på samtlige ti fingre i natt, for man kjenner det i fingrene at man sitter og trykker på de tangentene, sier pianist og dirigent Tore Konnestad til NRK.no.

Skal slå India

Koret fra Aust-Agder havnet i Guinness rekordbok i 2005 etter ei økt på 23 timer og ett minutt, men etter at et indisk kor holdt det gående i nesten 32 timer, måtte de til pers igjen.

Verdensrekord Åmli

Stemninga i koret var god lørdag ettermiddag, til tross for at stemmebåndene begynte å bli slitte.

Foto: Odd Rømteland / NRK

For at rekordforsøket skal bli godkjent, var koret avhengig av å ha minst 10 tilskuere til enhver tid. Og det var mange i bygda som kjente sin besøkelsestid.

Mange har sitter i timevis for å høre på koristene, så har de vært hjemme for å sove litt, for så å komme tilbake.

– De er kjempeflinke! Vi følger dem så lenge vi orker, sier en av tilskuerne.

– Jeg synes det er gøy at de finner på slike ting, og det er god reklame for bygda, sier en annen.

Tungt for stemmebåndene

Reglene er slik at koret må holde det gående i fire timer før de kan ta en pause, og mellom hver sang kan det kun gå 30 sekunder.

Mellom hver firetimersøkt må sangene skiftes ut, så det har vært en utfordring bare å finne sanger.

Koret har derfor også vært innom flere julesanger, til tross for at det er juni, for å få et stort nok repertoar.

– Det er tungt å stå og synge «Det lyser i stille grender» klokka 04.30 om morgenen, når du allerede har sunget i 13–14 timer i strekk, sier dirigent Konnestad.

Han innrømmer at sangen etter hvert ikke ble så mye å høre på, ettersom de fleste stemmebåndene var svært slitne.

Minst 12 personer måtte fullføre for at rekorden kunne komme «hjem igjen» til Åmli. To av medlemmene måttet gi seg under rekordforsøket. En mistet stemmen og en holdt på å besvime. Men koret var fremdeles mange nok til at rekorden vil kunne godkjennes.

Nå er papirene til Guinness rekordbok sirlig utfylt av politikere fra kommunestyret i Åmli, som har sittet vakt gjennom helga. Disse skal nå sendes inn, sammen med videobevis. Så er det bare å ventet på at Simonstad sangkor blir å finne i rekordboka igjen.