Kunstnere i sandkassa

250 tonn sand forvandles i disse dager til kunst i Kristiansand.

Video 664b738b-b10b-45c6-bd7a-6f7c4be5fd86.jpg

SE VIDEO: Sandskulptører forvandler 250 tonn sand til kunst i Gravane i Kristiansand.

Sandkunst skal i sommer igjen pryde Kristiansand. For andre år på rad lager norske og utlenlandske kunstnere sandskulpturer i Gravane, mellom Nupen-parken og Odderøya.

Med fantasi, vann og 250 tonn sand lager skulptører en kunstutstilling utenom det vanlige.

– Jeg kan gjøre omtrent hva jeg vil. I USA er det litt upassende å lage nakne kropper, så det synes jeg er gøy, sier skulptør Sue McGrew fra USA.

– Som i sandkassa

Prosjektleder for Sandskulptør Kristiansand, Elisabeth Kristensen, har jobbet med skulpturer av snø og is siden 2004. I fjor laget hun sin første utstilling med sand i Gravane, og i år følger hun opp.

Elisabeth Kristensen

Prosjektleder for Sandskulptør Kristiansand, Elisabeth Kristensen, sammenligner sandskultureringen med det som skjer i sandkassa.

Foto: Cathrine Mjøs Sviggum / NRK

– Dette er et område av byen som er vakkert, men som ikke brukes så mye. Når sandskulpturene er her, skaper det aktivitet i området. Jeg tror det er positivt for alle, sier Kristensen.

Kunsten blir til med fri fantasi og få hjelpemidler. Kristensen sammenligner arbeidet med det som skjer i ei sandkasse.

– Prinsippet er det samme som når du sitter i sandkassa og har sand i den lille bøtta di. Den skal være våt og du klapper på toppen med spaden. Det er hovedprinsippet, bare at vår bøtte er mye større.

Kortvarig glede

Utstillinga skal stå ferdig 2. juli. Men kunsten er kortvarig, for etter en måned må kunsten ødelegges.

– Folk spør alltid om jeg ikke blir lei meg, siden jeg lager noe som ikke skal vare. Men det er noe av det vakre med sandskulpturer. Du kan lage hva du vil, og så lar du naturen ta det. Litt som i livet, sier skulptør Sue McGrew.