NRK Meny
Normal

Samlet seg mot mobbing

Flere hundre mennesker tente fakler og markerte at mobbing ikke er greit i Kristiansand sentrum.

Flere hundre mennesker tente fakler og markerer at mobbing ikke er greit i Kristiansand sentrum. Også i Flekkefjord har var det fakkeltog i ettermiddag.

Amalie Gunnufsen

Medarrangør Amalie Gunnufsen synes det var rørende å se hvor mange som møtte opp til arrangementet på torget i Kristiansand.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Embret Henock Haldammen

Embret Henock Haldammen holdt appell på torget i Kristiansand.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Det er helt fantastisk at så mange mennesker har valgt å trosse været for å vise sin støtte i denne enormt viktige saken. Det betyr mye for oss unge å se at folk er villige til å gjøre noe med mobbing, sier medarrangør Amalie Gunnufsen.

– Vi viser at vi bryr oss, det dannes foreldrenettverk og folk snakker med hverandre. Det er mange tiltak som kan settes i gang og jeg håper dette er med å bidra til nettopp det, sier medarrangør Tove Welle Haugland.

Embret holdt appell

Stortingsrepresentantene Åse Michaelsen (Frp), Norunn Tveiten Benestad (H) og Hans Fredrik Grøvan (KrF), i tillegg til flere ungdommer holdt appeller på torget før det var tid for fakkeltog gjennom gatene i Kristiansand sentrum.

En av ungdommene som holdt appell var Embret Henock Haldammen. Han opplevde støtte fra hele verden etter at han gikk til bildekamp mot Facebook fordi de hadde fjernet et av bildene av ham.

– Jeg mener folk bør smile til hverandre på gata. Vi må gjøre den lille forskjellen slik at vi kan forhindre at mobbing skjer, sier 16-åringen til NRK.no.

Samtidig som i Kristiansand gikk det flere fakkeltog i Norge. Mange tusen mennesker møtte opp i byene Trondheim, Stavanger, Haugesund, Oslo, Tromsø, Kirkenes, Steinkjer og Flekkefjord.

– Mobbing er uakseptabelt

En av dem som holdt appell mot mobbing i Oslo var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Han mener det er viktig at både politikerne og voksne tar ansvar.

Han sier til NRK at det aller viktigste nå er at engasjementet fortsetter når faklene er slukket, og er like sterkt også om et år.

– Det må jobbes langsiktig og systematisk på hver enkelt skole, sier han.

Han mener det er uakseptabelt om noen går i uker og måneder og blir mobbet.

– Da har noen sviktet, sier han.