Hopp til innhold

Salmesangen består i Grimstad

Kommunestyret i Grimstad har velsignet å fortsette å synge Fedrelandssalmen i forkant av kommunestyremøtene. Det ble vedtatt i kommunestyremøtet mandag.

Salmesang Grimstad

Salmesangen formelig runget før kommunestyremøtet i Grimstad mandag. Det kommer den til å fortsette å gjøre. Men nå er det politisk bestemt at synging er noe som skjer før møtet er offisielt åpnet.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Medlemmene av kommunestyret som ikke ønsker å delta i sangen skal dermed vente på gangen til de sangglade er ferdig.

Etter sangen skal politikerne som oppholder seg på gangen under syngingen komme inn i møtelokalet.

Først da skal møtet åpnes offisielt.

Møte starter etter sang

Øystein Haga går i salmeprotest

FØR: Øystein Haga marsjerer på gangen i salmeprotest før jul.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Øystein Haga

NÅ: Øystein Haga (V) er strålende fornøyd med mandagens vedtak.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Forslaget ble enstemmig vedtatt under kommunestyremøtet mandag kveld.

I 40 år har det vært tradisjon å synge Fedrelandssalmen før møtet, men i det siste har flere kommunestyrerepresentanter gått på gangen i protest under salmesangen, som de har oppfattet som en religiøs åpning på møtet.

Nå er det bestemt at møtet ikke er offisielt i gang før etter sangen.

I respekt for den enkeltes livssyn kan de som vil, vente med å innta sine plasser til etter at det er sunget og før navneoppropet foretas.

En av de heftigste salmemotstanderne, Øystein Haga, er glad salmestriden nå er over.

– Nå er det et klart skille mellom salmesangen og starten på møtet, sier han fornøyd til NRK.

– Det var en verdighet over debatten og fantastisk at vi kom til et enstemmig vedtak. Det hadde jeg aldri trodd, sier Haga.

Fryktet tvangssang

Før jul gikk han og seks andre i kommunestyret på gangen før et møte. Haga er selv kristen, men mener skikken er utdatert.

– Jeg så med skrekk på muligheten for at de som går på gangen nå skulle tvinges til å stå i kommunestyret. Det ville vært et veldig dårlig vedtak. Heldigvis kom ikke det, sier en lettet Haga.

– Salmesangen har ingenting med et politisk møte å gjøre. Det er ikke derfor vi er valgt inn i dette kommunestyret, påpeker han.

Debatt om salmesang

Venstrepolitikeren på talerstolen i kommunestyret. Til venstre er ordfører Hans Antonsen (V) og varaordfører Anne Merete Holmberg (Ap).

Foto: Sander Heggheim / NRK

Tydelig skille

Også ordfører Hans Antonsen er en lettet mann.

– Nå er det veldig tydelig at denne tradisjonen, som et stort flertall ønsker å holde levende, ikke er en del av det formelle møtet.

– Nå er det veldig klart at kommunestyremøtet begynner etter at de som vil har sunget det første verset av Fedrelandssalmen, fastslår Antonsen.