Norges mest kjente salmedikter er død

Salmedikteren og kunstneren Svein Ellingsen ble 90 år gammel. Han regnes som en av de mest betydningsfulle norske salmedikterne i vår tid.

Svein Ellingsen

Ellingsens første salmer ble offentliggjort på 1950-tallet.

Foto: Per Ole Lindhjem / NRK

Ellingsen døde søndag, opplyser sønnen Eystein Ellingsen til NTB.

Han har skrevet tekst selv, eller gjendiktet, 58 av de 899 salmene i salmeboka. Det gjør han til den salmedikteren med flest salmer i boka.

Salmene hans er representert i salmebøker i alle nordiske land, i Tyskland, Østerrike, Sveits og USA.

Kronprinsesse Mette-Marit sammen med Svein Ellingsen i Dypvåg kirke i forbindelse med Litteraturtoget 2017.

Kronprinsesse Mette-Marit sammen med Svein Ellingsen i Dypvåg kirke i forbindelse med Litteraturtoget 2017.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Prisbelønt dikter og kunstner

Ellingsen var utdannet kunstmaler, og spesialiserte seg på såkalt gouache-maleri i små formater. Ellingsen deltok på Høstutstillingen flere ganger.

Kunstneren var oppvokst på Kongsberg, men bodde store deler av livet på Saltrød i Arendal.

Han mottok Aust-Agder fylkes kulturpris 1977, og i 1995 ble han ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

I 2009 ble han hedret med Petter Dass-prisen for å ha satt den kristne tro på dagsorden på en jordnær og folkelig måte. «Svein Ellingsen er en særegen salmedikter. Av Guds nåde», het det i begrunnelsen.

Svein Ellingsen, slutten av 1960-tallet

Svein Ellingsen på slutten av 1960-tallet.

Foto: privat

I anledning Ellingsens 90-årsdag i fjor høst, arrangerte Agder og Telemark bispedømme en storstilt festmarkering i Trefoldighetskirken i Arendal.

Skrev landets mest populære salme

Den nå avdøde salmedikteren står bak en av landets mest populære dåpssalmer,«Fylt av glede over livets under». Melodien er komponert av Egil Hovland, og teksten handler om betydningen av det å bli døpt.

Det mange imidlertid ikke vet, er at denne salmen skjuler en dramatisk familiehistorie. I 1996 mistet Ellingsen sin eldste datter, Margrethe, i en trafikkulykke.

Teksten ble skrevet i spennet mellom sorgen og savnet etter datteren og gleden over at et nytt barn var på vei. Ellingsen la ikke skjul på hvor mye dødsfallet hadde påvirket ham.

– Det har påvirket veldig mye, jeg har skrevet veldig mange sorgsalmer og også i salmer som ikke handler om sorg, er det en undertone av opplevelsen, forklarte Svein Ellingsen til NRK, tilbake i 2014.

Salmen synges også i de andre nordiske landene, i tillegg til Tyskland og USA.

Ellingsens salmer, sammen med resten av salmene i salmeboka, ble sunget i sakte-tv-sendinga «Salmeboka minutt for minutt».

Salmedikter Svein Ellingsen

HAR FLEST SALMER I SALMEBOKA: Svein Ellingsen har tidligere uttalt at han var glad for at smerten over å miste datteren, ble til salmer.

Foto: Per Ole Lindhjem / NRK