Fjord Line saksøker havna

Fjord Line varsler søksmål på et tosifret millionbeløp etter krangelen med Kristiansand Havn.

Fjord Cat

Fjord Cat seiler ikke i sommer, men Fjord Line har søkt om seilingstillatelse for sommeren 2010. Selskapet vil også saksøke havna.

Foto: unknown / Asbjørn Odd Berge/NRK

Det er klart etter tirsdagens styremøte i Fjord Line.

På møtet ble det også bestemt at Fjord Cat ikke blir satt inn på ruta Kristiansand - Hirtshals i sommer.

Havnestyret i Kristiansand ga Fjord Line lov til å seile i sommer, mens konflikten rundt sommerseiling avgjøres i departementet. Men styret åpner for å nekte selskapet seiling i 2010.

Som å bli bundet på hender og føtter, kastet på sjøen og fortalt at nå kan du svømme.

Direktør Ingvald Fardal, om Havnestyrets behandling av Fjord Line

Direktør Ingvald Fardal sier det ikke er mulig å sette opp slike seilinger når framtida er så usikker.

Må ha forutsigbarhet

Ifølge direktøren ville det tatt seks uker å klargjøre Fjord Cat for ny sommer på Skagerrak, noe som er for lang tid.

- Vi trenger blant annet 96 personer ombord i skipet, som nå bare kan tilbys jobb i to og en halv måned. Vi vil også være langt ute i juli måned før de er opplærte og klare til å drive skipet, sier Fardal.

Ingvald Fardal

Direktør i Fjord Line, Ingvald Fardal (t.v.) er ikke fornøyd med måten selskapet hans er behandlet på. Nå vil han saksøke Kristiansand Havn.

Foto: Kari Lea Hennestad

Han mener heller ikke det er nok tid til å skaffe seg et lønnsomt antall passasjerer fra nå og til sommeren.

- I fjor på denne tida hadde vi 120 000 passasjerer som hadde kjøpt billetter. I år har vi null og det gjør også at vi har problemer med å få tilstrekkelig mange passasjerer til rett pris.

Søksmålet kommer

Styret i Fjord Line mener Kristiansand Havn gjør sitt ytterste for å forhindre at Color Line får konkurranse mellom Kristiansand og Danmark.

I Fjord Lines regnskap for 2008 ble det ført ekstraordinære kostnader på vel 50 millioner kroner knyttet til nedleggelsen av linjen fra Kristiansand til Danmark.

Selskapet avventer en henvendelse til EFTAS overvåkingsorgan ESA, før de tar ut et søksmål mot Kristiansand Havn. Men én ting er sikkert. Søksmålet kommer.

- Jeg er helt sikker på at det blir et tosifret millionbeløp, men det er ennå litt tid igjen, før vi er klar med selve søksmålet, sier Fardal.

Behandles i departementet

Havnestyret avslo i fjor høst Fjord Lines søknad om å få fortsette seilinger mellom Kristiansand og Hirtshals i sommerhalvåret, og har stilt som krav at Fjord Line har et helårstilbud for frakt av passasjerer og gods.

Kystverket kjente vedtaket ugyldig og påla Kristiansand Havn å behandle saken på nytt, men havnestyret Fjord mener Kystverket ikke hadde hjemmel for å kjenne havnestyrets beslutning ugyldig. Fiskeri- og kystdepartementet vil nå behandle saken.

Vil søke for 2010

- Fjord Cat kan verken transportere gods eller seile over Skagerrak om vinteren. Markedsmessig er det heller ikke grunnlag for en helårsaktør i tillegg til Color Line. Vi er derfor svært skuffet over at havnestyret gjør alle krumspring for å forhindre Fjord Line i å utvikle et godt tilbud i sommerhalvåret. Vi føler oss ikke velkommen i Kristiansand, sier Fardal.

Likevel åpner Fjord Line for å søke havnestyret om godkjennelse av en seilingsplan for Fjord Cat for sommerhalvåret 2010.

- Det enkle vi er ute etter er forutsigbarhet, sier Fardal.