Ernæringsfysiolog Henrik Lian er spesialist på ernæring og jobber ved Sørlandet sykehus. Han sier noe av utfordringen er at folk strekker «frotseperioden» litt for langt.
Stappmett
Enkelte blir aldri mette, mens andre ikke trenger så mye mat. Og ofte er det mer fett i julematen enn vanlig mat.
– Problemet med fett er at det er rikt på kalorier. Dermed rekker vi å spise ganske mye før vi føler oss mett, mener Lian.
Lian mener folk er forskjellige når det gjelder å oppfatte det å være stappmett.
- Les også: Det er ikke farlig å veie 10 kg for mye
Vanlig å legge på seg i jula
Undersøkelser viser at mange bruker lang tid på å gå ned den kiloen man legger på seg i jula.
– Man må legge ned en innsats for å bli kvitt den kiloen som har lagt seg rundt livet, sier ernæringsfysiologen.
Men han mener det er greit å kose seg litt i romjula, men mner det kan være lurt å holde vekta.
– Dersom vi får mer fettvev og legger på oss tror kanskje kroppen at dette er normalvekta. Dermed vil kroppen strebe etter å holde den høyeste vekta hele tiden, mener Lian.
Men eksperter anbefaler ikke jojoslanking.
Tynne ut blodet med alkohol
Flere spiser feit mat i jula og skyller ned med alkohol. Feit mat og alkohol fører til at fettmengden øker i blodet.
– Man kan se fargeforskjell på blod med høyt fettinntak i reagensrør sammenlignet med blod som ikke har så mye fett i seg, sier Lian.
Men han tror ikke på myten om at folk skyller ned ribba med en akevitt for tynner ut fettet i blodet.
– Levra får kjørt seg
Ernæringsfysiologen tror ikke det er farlig å være stappmett for normale friske personer. Han mener at mennesker som er i faresonen som regel er godt hjulpet av kolesterol- og blodtrykksmedisiner.
– Levra er det organet som for kjørt seg mest i jula. Mye alkohol, mye sukker og alt det hvite melet er grunnen til at levra får kjørt seg, sier Lian.