NRK Meny
Normal

Så turkamerat falle i døden

En turgruppe fra Den Norske Turistforening på Sørlandet så turkameraten falle i døden under en fjelltur i Rosendal i Hordaland fredag.

Bjørndalstinden og Juklavasskruna i Rosendalsalpene
Foto: Svein Ulvund

Fredag dro reisefølget på totalt 11 personer på en vandretur som turistforeningen arrangerte til Kvinnherad i Hordaland. I gruppa, som drev med fjellsport var det ni personer samt to turkoordinatorer. De har forklart at de så mannen i 50-årene falle.

Per Thomas Skaanes i Den Norske Turistforening sør bekrefter at turfølget var fra Sørlandet. Han var ikke med på turen.

– Jeg har hatt samtaler med turfølget som var der ulykken skjedde. De har forklart at de så mannen sto og hvilte på gåstavene. Plutselig falt han utenfor en liten kant og så rullet han nedover en skråning 150 meter lenger nede.

 Per Thomas Skaanes i Den Norske Turistforening

Per Thomas Skaanes i Den Norske Turistforening. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Skaanes vil ikke spekulere på årsaken til fallet, men presiserer at det var en ulykke.

Han forteller at den ene turkoordinatoren tok seg ned til grimstadmannen og forsøkte gjenoppliving.

Måtte gå til mobildekning

Ulykken skjedde ved 16-tiden fredag ettermiddag. Skaanes, som er fagleder for fjellsport i turistforeningen, forteller at deltakerne var i et området uten mobildekning. Det førte til at de ikke fikk varslet om ulykken før ved 20-tiden.

Da ble det slått full alarm.

Skaanes forteller at de fleste i gruppa kjente hverandre fra tidligere turer. Turen til Juklevasskruna i Rosendalsalpene skal ta rundt 16 timer, ifølge nettsidene til Den Norske Turistforening.

God planlagt tur

Turen har vært planlagt siden i fjor høst og det ble gjennomført et informasjonsmøte i forkant. Han tror ikke det er noe foreningen kunne ha gjort noe annerledes.

– Det var informasjonsmøte i forkant der vi gikk igjennom utstyr og planlegging. Fjellsport har en ordning der alle må kunne ta vare på seg selv. Vi har ingen turledere, men turkoordinatorer med høy kompetanse, forteller Skaanes.

Skaanes sier turdeltakerne fikk møte kriseteam etter ulykken, og de har også snakket sammen etter at gruppa returnerte til Sørlandet.