Hopp til innhold

– Dette er veldig trist - jeg så opp til Ingrid Espelid Hovig

Kokk Trond Moi tar det tungt at Ingrid Espelid Hovig har gått bort, men tror interessen for hennes verdier og mat vil øke.

Trond Moi alvorlig

Trond Moi sier at Ingrid Espelid Hovig var full av kjærlighet, og vil bli husket både for sin væremåte og det hun gjorde for sunn og tradisjonsrik norsk mat.

Foto: Kristine Hoff / NRK

– Dette er veldig trist. Jeg skal innrømme at jeg felte noen tårer i dag, sier Trond Moi etter at hele landets TV-kokk Ingrid Espelid Hovig døde fredag morgen.

Hun ble 94 år gammel. I over 30 år ledet hun Fjernsynskjøkkenet i NRK.

– Jeg så henne på TV og så opp til henne. Senere ble vi godt kjent, sier Moi.

Full av kjærlighet

– Etter hvert ble vi veldig godt kjent, understreker Moi.

Han var en av 12 kokker som ble adoptert som hennes kokkesønner på slutten av 90-tallet. Senere ble det også kokkebarnebarn.

– Det er mange kokker som sørger nå. Jeg kom inn under hennes beskyttende vinger. Hun stilte opp og kom for å hjelpe når jeg spurte om det, sier Moi og understreker at det var henne som person som gjorde inntrykk:

– Først og fremst var hun den personen jeg har møtt opp igjennom livet som var absolutt mest til stede. Det fantes ikke noe vondt i henne. Hun var bare positiv, hyggelig og blid og full av kjærlighet. Hun ga deg 100 prosent oppmerksomhet. Det kom gjennom TV-ruta og gjennom til alle hun traff. Alle elsket Ingrid.

Trond Moi har flere ganger vunnet norgesmesterskapet for kokker, han har gitt ut en rekke kokebøker og har laget flere TV-programmet om mat.

Trond Moi blid

– Jeg har aldri sett slikt engasjement rundt noens bortgang. Det er nesten mer enn Kong Olav, sier kokk Trond Moi.

Foto: Kristine Hoff / NRK

Forventer ny, stor oppmerksomhet

Som nær sagt de fleste norske hjem, har også Trond Moi den rutete kokeboken til Espelid Hovig i hylla på kjøkkenet.

– Det var ganske tradisjonell matlaging, men det hun representerte med hverdagskosten og ta vare på det gode hjemmelagde, ernæring og sunnhet er utrolig viktig, sier Moi.

Han var med på boken «90 retter til Ingrid Espelid Hovig» ført i pennen av Arne Hjeltnes. 25 kokker bidro med forskjellige retter og hilsener til henne på 90-årsdagen.

– Hvordan kan vi ta arven etter henne videre?

– Jeg tror det vil bli enda mer interesse for matlaging og det hun stod for. Det kommer til å eksplodere, sier Moi.

Ingrid Espelid Hovig var husstellæreren som ble pionér på å lære nordmenn om kosthold og matlaging. For NRK ble hun formidleren som kunne snakke til alle seere. Vi oppsummerer med diverse klipp en karriere som begynte på 1950-tallet og varte i førti år.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %