Hopp til innhold

Sa ja til sanitærbrakka

Formannskapet i Kristiansand sa i formiddag ja til at sanitærbrakka for tiggerne skal fortsette. Bare Frp stemte mot.

Tiggerbrakke i Kristiansand

Sanitærbrakka på KMV-tomta i Kristiansand blir fortsatt et tilbud til tiggerne i byen.

Foto: NRK Sorlandet / NRK

Hans Otto Lund

Hans Otto Lund er tilfreds med hvordan sanitærbrakka har fungert det året den har vært i drift.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Gruppeleder for Høyre i bystyret i Kristiansand, Hans Otto Lund, bekrefter før dagens møte at hans parti ville si ja til rådmannens forslag om å fortsette driften av sanitærbrakka.

– Det har vist seg at den har fungert etter hensikten, sier Lund til NRK.

Høyre vil ha tiggerforbud

Høyre har tildels argumentert fram og tilbake i tiggersaken. Og Høyre-ordføreren i Kristiansand har tidligere uttalt at han vil ha tiggerne bort fra byen.

– Når det gjelder tiggersaken så har vi et landsmøtevedtak hvor vi ønsker et tiggerforbud innført igjen. Men sånn som det er i dag så var det å etablere denne tiggerbrakka diskutabelt, men ok nå gjorde vi det. Nå viser det seg at dagens regjering kommer med en hjelpende hånd for å finansiere den, sier Lund.

– Feigt av Høyre

Sissel Andersen

Sissel Andersen mener det er feil bruk av penger å finansiere dusj og toalett for tiggere.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Sissel Andersen i Frp reagerer på at Høyre ikke viser velgerne allerede nå at de vil ha et forbud mot tigging til høsten og sier nei til brakka nå.

– Jeg er litt skuffet over Høyre og synes det er litt feigt å ikke bare få en slutt på dette nå og vise at de mener alvor i tiggersaken. Jeg er slitt skuffet over Høyre og for så vidt også Pensjonistpartiet i denne saken, sier Andersen.

– Legger til rette for tigging

Frp ble stående alene mot sanitærbrakka.

– Vi ser ikke at det er rett at vi skal ha denne brakka og bruke penger på den. Enten det er statlige ellere kommunale penger - så er det uansett den samme sekken pengene kommer fra.

Andersen mener det er feil bruk av ressurser og penger, og er bekymret for konsekvensene av at tiggerne får beholde brakka og tilgang til dusj og toalett.

– Vi føler at det nesten er å tilrettelegge for at folk nesten skaper seg et yrke. Vi tar foreldre opp hit og ungene sitter hjemme alene uten foreldre.

– Vi stigmatiserer en gruppe ved å gi de en fordel i forhold til andre turister og besøkende. Andre som kommer opp hit har ikke egne toalettfasiliteter og muligheter til dusj. De må bruke Aquarama og offtenlige toaletter - og det skulle vært akkurat det samme for denne gruppen, sier hun.

Kristiansand kommune bevilget i fjor 300 000 kroner for å sette opp sanitæranlegget som inneholder toalett og dusj. Kommunen har hatt en evaluering av første år med brakka i samarbeid med de fem frivillige organisasjoner som har hatt ansvaret for driften.

Siste nytt fra NRK Sørlandet