Her får du oppskrift på en god rypemiddag. Du må beregne ei rype per person.
Skjær filetene/brystene fra bena. Krydre med salt og pepper og brun i litt olje og smør i ei meget varm panne.
La brystene ligge til måltidet nærmer seg.
Kraft:
Brun bena og hell over vann. Kok kraft av det. Ha også i grønnsakavskjær. Knus noen einerbær og ha i kraften. La dette koke i 1 - 1,5 timer. Sil av kraften og la den koke med tyttebær og brunost. La dette koke ned, reduseres til du har 1/3 igjen av kraften. Man kan tilsette buljong for å forsterke smaken, og noen vil ha i litt krydder som einerbær eller timian i.
Tilsett litt créme fraiche slik at sausen tykner litt. Smakes til med salt og pepper.
Damping av rypebryst:
Rypene dampes i gryte i 4 minutt og settes til side i 4 minutt.
Damping av rypebryst: Sett på en kjele og ha i litt vann i bunnen. Legg i en rist eller en tallerken som snus på hode slik at rypebrystene kan legges i uten at de ligger i vannet. Legg på lokk og la vannet koke/dampe.
Tilbehør:
Sopp og selleripuré
Kantarell / sjampinjong 50 gram per porsjon. Soppen stekes i varm panne med olje, smør, timian, salt og pepper.
Selleripuré 70 gram per porsjon. Skrell selleri og kutt den i biter. Kokes i usaltet vann. Tilsett litt fløte og smør og mos den i en hurtigmixer, eller med en stavmixer. Smakes til med salt og pepper.
Rosenkål og bacon
5-6 per porsjon, med litt bacon. Rosenkalen rensen og blansjeres. (Legges i kokende vann og koker i 4 minutt. Avkjøles i 5 minutt i isvann).
Bacon kuttes i terninger på 1/2 x 1/2 cm. Legg baconet i varm panne, la det steke i et par minutt. Ha i litt smør og ha i rosenkålen som varmes i panna i et par minutt. Middels varme. Krydre med salt og pepper
Tyttebærskvett
50 gr tyttebær og en toppet spiseskje sukke. Gnures, eller kjøres i en hurtigmixer.
Poteter
Kokte mandelpoteter 200 gr skrelte pr. porsj
Skrelles og kokes i 17 minutt i saltet vann. Vannet helles av og potetene skal stå under lokk og dampe i 10 minutt for de serveres.
Røyking av rypebryst:
Saltes i 1 time. Ha på litt pepper og brunes i panne i max ½ minutt på oversiden (en side).
Røykeovnen varmes opp med flis oppi, en god spiseskje. Rypebrystet røykes i 4 minutt i varm røykovn og varmen tas bort. La brystene hvile i 4 minutt i ovnen før de serveres.
Kan serveres sammen med de stekte rypene eller på en salat til forrett.
GOD FORNØYELSE