Hopp til innhold

Ryper på tallerkenen

Har du skutt blink, bør du se her!

Rypefangst
Foto: NRK

Her får du oppskrift på en god rypemiddag. Du må beregne ei rype per person.

Rype

Ryper på tallerkenen.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

Skjær filetene/brystene fra bena. Krydre med salt og pepper og brun i litt olje og smør i ei meget varm panne.

La brystene ligge til måltidet nærmer seg.

Kraft:

Brun bena og hell over vann. Kok kraft av det. Ha også i grønnsakavskjær. Knus noen einerbær og ha i kraften. La dette koke i 1 - 1,5 timer. Sil av kraften og la den koke med tyttebær og brunost. La dette koke ned, reduseres til du har 1/3 igjen av kraften. Man kan tilsette buljong for å forsterke smaken, og noen vil ha i litt krydder som einerbær eller timian i.

Tilsett litt créme fraiche slik at sausen tykner litt. Smakes til med salt og pepper.

Damping av rypebryst:

Rypene dampes i gryte i 4 minutt og settes til side i 4 minutt.

Ove Åsen

Ove Åsen er rypejeger, og kokk med nesten 30 års erfaring fra Hotell Norge i Kristiansand. Han deler oppskriftene sine med oss.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

Damping av rypebryst: Sett på en kjele og ha i litt vann i bunnen. Legg i en rist eller en tallerken som snus på hode slik at rypebrystene kan legges i uten at de ligger i vannet. Legg på lokk og la vannet koke/dampe.

Tilbehør:

Sopp og selleripuré

Kantarell / sjampinjong 50 gram per porsjon. Soppen stekes i varm panne med olje, smør, timian, salt og pepper.

Selleripuré 70 gram per porsjon. Skrell selleri og kutt den i biter. Kokes i usaltet vann. Tilsett litt fløte og smør og mos den i en hurtigmixer, eller med en stavmixer. Smakes til med salt og pepper.

Rosenkål og bacon

5-6 per porsjon, med litt bacon. Rosenkalen rensen og blansjeres. (Legges i kokende vann og koker i 4 minutt. Avkjøles i 5 minutt i isvann).

Bacon kuttes i terninger på 1/2 x 1/2 cm. Legg baconet i varm panne, la det steke i et par minutt. Ha i litt smør og ha i rosenkålen som varmes i panna i et par minutt. Middels varme. Krydre med salt og pepper

Tyttebærskvett

50 gr tyttebær og en toppet spiseskje sukke. Gnures, eller kjøres i en hurtigmixer.

Poteter

Rypejeger

Jakta er i gang, og har du jaktlykke, kan du kose deg med mange rypemiddager utover høsten.

Foto: Jim Tovås Kristensen

Kokte mandelpoteter 200 gr skrelte pr. porsj

Skrelles og kokes i 17 minutt i saltet vann. Vannet helles av og potetene skal stå under lokk og dampe i 10 minutt for de serveres.

Røyking av rypebryst:

Saltes i 1 time. Ha på litt pepper og brunes i panne i max ½ minutt på oversiden (en side).

Røykeovnen varmes opp med flis oppi, en god spiseskje. Rypebrystet røykes i 4 minutt i varm røykovn og varmen tas bort. La brystene hvile i 4 minutt i ovnen før de serveres.

Kan serveres sammen med de stekte rypene eller på en salat til forrett.

GOD FORNØYELSE

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 0,87 kr
Dyrest kl. 20 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,1 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %