Ryper på tallerkenen

Har du skutt blink, bør du se her!

Rypefangst
Foto: NRK

Her får du oppskrift på en god rypemiddag. Du må beregne ei rype per person.

Rype

Ryper på tallerkenen.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

Skjær filetene/brystene fra bena. Krydre med salt og pepper og brun i litt olje og smør i ei meget varm panne.

La brystene ligge til måltidet nærmer seg.

Kraft:

Brun bena og hell over vann. Kok kraft av det. Ha også i grønnsakavskjær. Knus noen einerbær og ha i kraften. La dette koke i 1 - 1,5 timer. Sil av kraften og la den koke med tyttebær og brunost. La dette koke ned, reduseres til du har 1/3 igjen av kraften. Man kan tilsette buljong for å forsterke smaken, og noen vil ha i litt krydder som einerbær eller timian i.

Tilsett litt créme fraiche slik at sausen tykner litt. Smakes til med salt og pepper.

Damping av rypebryst:

Rypene dampes i gryte i 4 minutt og settes til side i 4 minutt.

Ove Åsen

Ove Åsen er rypejeger, og kokk med nesten 30 års erfaring fra Hotell Norge i Kristiansand. Han deler oppskriftene sine med oss.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

Damping av rypebryst: Sett på en kjele og ha i litt vann i bunnen. Legg i en rist eller en tallerken som snus på hode slik at rypebrystene kan legges i uten at de ligger i vannet. Legg på lokk og la vannet koke/dampe.

Tilbehør:

Sopp og selleripuré

Kantarell / sjampinjong 50 gram per porsjon. Soppen stekes i varm panne med olje, smør, timian, salt og pepper.

Selleripuré 70 gram per porsjon. Skrell selleri og kutt den i biter. Kokes i usaltet vann. Tilsett litt fløte og smør og mos den i en hurtigmixer, eller med en stavmixer. Smakes til med salt og pepper.

Rosenkål og bacon

5-6 per porsjon, med litt bacon. Rosenkalen rensen og blansjeres. (Legges i kokende vann og koker i 4 minutt. Avkjøles i 5 minutt i isvann).

Bacon kuttes i terninger på 1/2 x 1/2 cm. Legg baconet i varm panne, la det steke i et par minutt. Ha i litt smør og ha i rosenkålen som varmes i panna i et par minutt. Middels varme. Krydre med salt og pepper

Tyttebærskvett

50 gr tyttebær og en toppet spiseskje sukke. Gnures, eller kjøres i en hurtigmixer.

Poteter

Rypejeger

Jakta er i gang, og har du jaktlykke, kan du kose deg med mange rypemiddager utover høsten.

Foto: Jim Tovås Kristensen

Kokte mandelpoteter 200 gr skrelte pr. porsj

Skrelles og kokes i 17 minutt i saltet vann. Vannet helles av og potetene skal stå under lokk og dampe i 10 minutt for de serveres.

Røyking av rypebryst:

Saltes i 1 time. Ha på litt pepper og brunes i panne i max ½ minutt på oversiden (en side).

Røykeovnen varmes opp med flis oppi, en god spiseskje. Rypebrystet røykes i 4 minutt i varm røykovn og varmen tas bort. La brystene hvile i 4 minutt i ovnen før de serveres.

Kan serveres sammen med de stekte rypene eller på en salat til forrett.

GOD FORNØYELSE