NRK Meny
Normal

Lover ren skjærgård til sommeren

Plastledninger fra sprenging har havnet i skjærgården utenfor Kristiansand. Havna rydder nå daglig for å gjøre strender og skjær klare og rene til sommersesongen.

Lagmannsholmen

Sprengingsmassene som blir brukt på Lagmannsholmen i Kristiansand har inneholdt store mengder gule plaststrimler som har blitt skylt på sjøen og havnet i skjærgården.

Foto: Svein H. Johnsen / NRK

– Opprydningen har pågått siden den dagen vi oppdaget plastavfallet, sier assisterende havnedirektør Thomas Granfeldt.

– Utbyggers ansvar

– Glencore Nikkelverk og kommunen har mennesker ute for rydde opp. Kristiansand havn hjelper til på forurensers regning. Og vi rydder daglig, sier Granfeldt.

Det er sprengningsmasse fra Glencore Nikkelverk og Kristiansand kommunes nye renseanlegg på Odderøya som har brakt med seg plaststrimler. Massene blir brukt til utfylling på havneområdet på Lagmannsholmen i Kristiansand sentrum.

Thomas Granfeldt

Assisterende havnedirektør Thomas Granfeldt i Kristiansand sier havna ikke har noe skyld i forurensningen, og at forurenserne har tatt ansvar.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Assisterende havnedirektør Thomas Granfeldt sier ingen hadde forutsett at sprengingsmassene inneholdt plastavfall da tillatelsen ble gitt om å dumpe massene i havna.

– Havna har en utfyllingstillatelse sør på Lagmannsholmen. Den er videreført til Glencore, som skal lage nye fjellhaller, og til kommunen, som skal bygge nytt renseanlegg, sier Granfeldt.

Media varslet

Han forteller at det var avisen Fædrelandsvennen som gjorde Kristiansand havn oppmerksom på at en rekke sprengledninger var kommet på land.

– Og vi kan bekrefte at det har vært mye opprydningsarbeid knyttet til disse plastledningene som kom ut sammen med steinmassene, sier Granfeldt.

Han forklarer at under opprydningen har de kommet over mye annet avfall i skjærgården.

– Det er sprengledningen fra andre type prosjekter som av forskjellige grunner har havnet i sjøen, sier han.

– Havna ikke ansvarlig

Granfeldt sier Kristiansand havn ikke har ansvaret for forurensninger.

– Som havn har vi et visst ansvar for kommunens sjøområde. Men disse ledningene som ligger i sjøen er ikke Kristiansand havn sine. Det er utbyggerne som har vært uheldige og fått de med seg ut. Og utbyggerne tar også ansvar for å rydde opp, sier han.

Granfeldt sier det fortsatt blir mye rydding fremover for å gjøre holmer, skjær og strender klare til sommeren.

– Vi planlegger flere store aksjoner fremover. Både parkvesenet og skjærgårdstjenesten har vært med allerede.

Han lover at det meste av plastavfallet er fjernet når sommersesongen starter.