Ruster seg for mulig ebolasmitte

Sørlandet sykehus er i full gang med opplæring av ansatte for å ta imot ebolasmittede pasienter.

Sørlandet sykehus Kristiansand

EBOLA-BEREDSKAP: Ansatte på Sørlandet sykehus HF i Kristiansand får nå opplæring i hvordan de skal ta imot og ta vare på ebolasmittede personer.

Foto: Per-Kåre Sandbakk

Per Engstrand

Per Engstrand er fagdirektør ved Sørlandet sykehus HF. Han sier de nå driver ebola-opplæring for de ansatte.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Vi har startet undervisning i de fagmiljøene som eventuelt skal delta i behandling av pasienter som er smittet. I løpet av neste uke har vi opplæring av isolatarbeid, bruk av masker og drakter og håndteringen av smitta pasienter, sier fagdirektør ved Sørlandet sykehus Per Engstrand til NRK.no.

Ifølge Engstrand har det så langt ikke kommet negative tilbakemeldinger fra ansatte som vil bli satt i beredskap, snarere tvert imot.

– Det har ikke vært vanskelig å rekruttere ansatte til beredskapen. Det var det heller ikke i Oslo. Det er ikke vanskelig å få med helsepersonell til å jobbe med problemstillingen, sier fagdirektøren.

Mistanke om ebolasmitte i flere europeiske land.

Det blir daglig meldt inn mistanke om ebolasmittede personer i europeiske land.

I løpet av torsdagen har det blitt slått full alarm i Spanias hovedstad Madrid etter mistanke om at en passasjer på et Air France-fly som landet torsdag ettermiddag kunne være smittet.

Også i Danmark var det mistanke om at en person var smittet. Personen skal ha arbeidet for Leger uten grenser i Vest-Afrika og er nå innlagt på Hvidovre Hospital i København. Siste nytt er at det ikke skal være snakk om ebola.

I Norge behandles en sykepleier for ebola etter at hun ble smittet i Sierra Leone. Der jobbet hun for samme organisasjon. Tilstanden hennes er ifølge sykehuset stabil.

Tilfellene de siste ukene har gjort at sykehusene i Norge nå har økt beredskapen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Isolatposten Ullevål OUS

Dette er et bilde som Oslo universitetssykehus har publisert fra den nye infeksjonsposten som står klar til å ta imot ebolasmittede.

Foto: Oslo universitetssykehus/Anders Bayer

Skal kunne holde ebolasmittede i to døgn

Ved mistanke om smitte skal pasientene i prinsippet bli sendt rett til Oslo universitetssykehus, men Sørlandet sykehus og andre kan komme i en situasjon hvor de må ta imot smittede og ta vare på dem før de kan sendes videre.

De siste ukene har sykehuset jobbet mot en beredskapsplan for å kunne holde smittede pasienter i to døgn før de sendes videre til behandling i Oslo.

Planen er utarbeidet av en kompetansegruppe i hovedstaden.

– Det handler om å vite hvordan pasientene skal tas imot, hvor de skal være og hvilke behandlingsteam som skal brukes.

Ifølge Engstrand vil det ta to uker før opplæring og nødvendig utstyr er på plass.