Normal

Russiske spioner

Russere tok bilder av minesveipere i Mandal.

Støping av MTB
Foto: NRK

Umoe Mandal er forberedt på industrispionasje etter samarbeid om bygging av båter for Forsvaret.

- Ledelsen ved verftet hadde sterk mistanke om spionasje mot bedriften på 90-tallet, sier administrerende direktør Peter Klemsdal. 

Han sier de flere ganger så mørke, russiske ambassadebiler utenfor verftet.

Klemsdal er sikker på at minesveiperne som lå ved kai på verftet ble fotografert av russerne.

Intet hemmelig

Adm. dir Peter Klemsdal Umoe Mandal

Administrerende direktør Peter Klemsdal på Umoe Mandal.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

- Bildene ble tatt på lang avstand og de har neppe fått tak i noe hemmelig informasjon fra de bildene, sier han. Klemsdal vil ikke kommentere om forholdet ble politianmeldt eller ikke.

De siste årene har Umoe Mandal utviklet høyteknologiske MTBer for det norske forsvaret. Båtene har vakt interesse langt utenfor landets grenser.

Klemsdal er overbevist om at industrispionasje finnes i Norge, og at man må forberede seg på dette. Derfor hentet Umoe Mandal inn eksperter fra Forsvaret som hjalp til å hindre spionasje mot MTBene.

Sikre rutiner

- Vi har gjennomarbeidede rutiner i samsvar med Forsvarets og nasjonale sikkerhetmyndigheters ønsker og disse gjennomgåes regelmessig, sier Klemsdal.

- Umoe Mandal er dermed bedre sikret mot spionasjeanslag enn de fleste andre verft, men fortsatt må vi ta høyde for at det skjer også mot oss. Industrispionasje er som sagt en realitet og hvordan den kommer til å arte seg vet man aldri på forhånd. Derfor må vi være beredt, sier Klemsdal.