Normal

Russen tigger penger i Arendal

En av årets russeknuter ved Sam Eyde videregående skole er å tigge 50 kroner til et veldedig formål, uten å bli tatt av politiet.

Russeknuter ved Sam Eyde

Tigging på gata i Arendal gir knute i russelua for elever ved Sam Eyde videregående.

Foto: NRK

Arendal innførte forbud mot tigging i november i fjor, som første kommune i Norge. Nå utfordrer russen forbudet ved å tigge i sentrum av Arendal.

Da forbudet ble innført oppfordret organisasjonen Folk er Folk til sivil ulydighet. De ba folk om å tigge for å framprovosere bøter, slik at lovligheten av tiggeforbudet kunne prøves for retten.

Ingen ble den gang bøtelagt av politiet, og russepresident Mari Gundersen sier til NRK at hun heller ikke tror russen får politiet på nakken.

– Vi skal sitte i sentrum og tigge til et forbund. Tigging er ikke lov, men det går jo til en god sak og vi gjør dette for gøy, sier Gundersen.

Blir lagt merke til

Leder i Venstre, Trine Skei Grande, skrev i går kveld på Twitter at hun synes russen i Arendal er tøffe som står opp mot tiggeforbudet.

Laster Twitter-innhold

Russepresidenten synes det er gøy at russeknuten blir lagt merke til.

– Det er positivt at lederne i landet ser oss og hva vi driver med. Pengene går jo til noe bra, sier Gundersen.

Likevel kan ikke russeknuten tolkes som en ren protest mot tiggeforbudet, ifølge Gundersen, for meningene om tigging er delte, også blant russen.

– Mange synes ikke det er noe greit at de skal sitte rundt i Arendal og tigge. Andre er selvfølgelig mot tiggeforbudet.

Kan falle denne uka

Mens russen tigger for knute i lua, kan politikerne i Arendal komme til å avskaffe tiggeforbudet. 30. april skal nemlig bystyret diskutere politivedtektene og dermed kommer tiggeforbudet opp på nytt.

Torstein Pihlmann

Leder av ordensavdelingen ved Arendal politistasjon, Torstein Pihlmann.

Foto: Erik Wiig Andersen/NRK

Etter all sannsynlighet vil forbudet i Arendal falle ettersom to representanter i bystyret har ombestemt seg.

Hvis Arendal bystyre opphever forbudet denne uka, må saken ut på ny høring og politikerne må deretter gjøre nytt vedtak. Forbudet vil derfor gjelde til utpå høsten.

– Kan ikke kalles tigging

Leder av ordensavdelingen ved Arendal politistasjon, Torstein Pihlmann, sier russen kan samle inn penger så mye de vil uten å gjøre noe ulovlig.

– Det å samle inn penger til et veldedig formål er ikke tigging. Å tigge er å be om penger av nød, og det kan vel neppe sies om russen, med sine dyre biler og høye forbruk, sier Pihlmann.