NRK Meny
Normal

RS «Bill» klar for Mandal

Lørdag ble redningsskøyta RS 157 «Bill» døpt i Oslo. Den skal bemannes av Redningsselskapets sjøredningskorps i Mandal.

RS Bill døpes

Her får RS 157 navnet «Bill».

Foto: Redningsselskapet

Sjøkorpset i Mandal består av rundt 50 frivillige, som nå gleder seg til å få ny båt, som skal være operativ gjennom hele året.

– Vi gleder oss veldig til å ta i bruk RS «Bill». Dette blir en ny verden for oss. RS «Bill» blir et fantastisk arbeidsverktøy i vårt farvann. Den har større slepekraft, er større, hurtigere og svært velutstyrt, sier båtfører Geir Feyling i sjøredningskorpset i Mandal.

Sjampanje dåp RS BIll

Klar til dåp.

Foto: Redningsselskapet
Hovedgivere fra Stiftelsen Bill-Hytter, Christian Rytter (midten) og gudmor Elisif Rytter (t.h)

Hovedgivere fra Stiftelsen Bill-Hytter, Christian Rytter og gudmor Elisif Rytter.

Foto: Redningsselskapet

Sammen med resten av korpset skal han nå inn i en intensiv opplæringsperiode for raskest mulig å være oppdatert på den nye skøyta.

Den tilhører Bergesen-klassen og har en byggekostnad på nærmere ti millioner kroner.

Viktig for Mandal

– Det er i tråd med målsettingen vår om en tryggere kyst at vi nå får styrket beredskapen i et av de mest beryktede og værutsatte delene av landet, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet.

Hun viser til at mange fritidsbåteiere hvert år runder Lista for enten å besøke Vestlandet, eller at båtfolket fra Vestlandet og nordover vil til Sørlandet, Oslofjorden eller svenskekysten.

– Med RS «Bill» vil vi få en større og raskere skøyte til å løse oppgavene, sier Lind.

Oppkalt etter pionerskip

Den nye redningsskøyta har fått navn det første skipet, som het D/S Bill i rederiet med samme navn.

Dåpen fant sted ved Norsk Maritimt Museum i Oslo. Det var på dagen 99 år etter at oldefaren til hoveddonatoren skapte rederiet AS Bill, som etter hvert skiftet navn til L. Gill-Johannessen AS.

Penger fra stiftelse

Rederiet var tidlig ut med godt velferdstilbud til sjøfolk, og satset mye på opplæring for å få lojale ansatte. Mannskapene var aktivt med på å samle inn penger til krigsseilernes «Konvoi-by» i Risør.

I 1974 opprettet rederiet stiftelsen Bill-Hytter, som tilbød hytter i inn- og utland som et sosialt gode til ansatte på land og sjø. Da stiftelsen ble oppløst ble gjenværende penger gitt til Redningsselskapet.

– Hele vår historie handler om sjøfart og sikkerhet til sjøs, derfor falt vi ned på Redningsselskapet som en verdig mottaker til de pengene vi hadde til fordeling, sier Christian Rytter i Stiftelsen Bill-Hytter i en pressemelding.

Styremedlem i stiftelsen, Elisif Rytter, var gudmor under dåpen på Bygdøy i Oslo.

Se bilder:

RS Bill dåp i Oslo