NRK Meny
Normal

Ropstad inn i KrF-ledelsen

TRONDHEIM (NRK): Kjell Ingolf Ropstad (31) blir valgt til ny nestleder i KrF. Han erstatter dermed nåværende nestleder Dagrunn Eriksen.

Kjell Ingolf Ropstad
Foto: OLE MARTIN WOLD, Ole Martin Wold / NTB scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Olaug V. Bollestad ble gjenvalgt. Alle tre ble enstemmig valgt ved stående ovasjoner under landsmøtet i Trondheim lørdag formiddag.

Hareide har sittet som leder i Kristelig Folkeparti siden 2011, mens Bollestad ble valgt som 2. nestleder under landsmøtet for to år siden. Hun rykker nå opp som 1. nestleder.

Rett etter valget var det en lettet 31-åring som snakket med pressen.

– Det er veldig deilig å være ferdig med valget. Nå starter den store jobben med å løfte KrF i valget. Målet er å løfte oss over forrige valg (5,6% red.anm.). På lengre sikt mener jeg vi bør kunne nå tosifret oppslutning, sier den ferske nestlederen.

Verdimessig regnes Ropstad som mer konservativ enn sin forgjenger Dagrunn Eriksen. I intervju med NRK ga han uttrykk for at han nok ikke ville gått i Gay Pride, som partileder Knut Arild Hareide gjorde i fjor.

Hareide gjenvalgt til leder

Knut Arild Hareide ble gjenvalgt som leder.

Foto: OLE MARTIN WOLD, Ole Martin Wold / NTB scanpix

Håper Hareide sitter lenge

Ropstad er blitt utropt som Kristelig Folkepartis kronprins, og 31-åringen fra Evje er uomtvistelig partiets wonderboy: Ropstad ble KrFs yngste stortingsrepresentant noensinne som 20-åring, og med lørdagens valg ble han også den yngste som noensinne har trådt inn i partiets ledelse.

– Du blir kalt kronprins. Er du også beredt til kunne ta over ledelsen av partiet med tid og stunder?

– Jeg har lovet kona at nå som jeg har sagt ja til å bli nestleder, så er det ansvaret nok. Og så er jeg veldig takknemlig for den jobben Knut Arild gjør som partileder. Han er ekstremt dyktig og en veldig god leder, så jeg håper jeg han sitter veldig lenge og at det blir lenge til jeg må ta stilling til det spørsmålet, sier Ropstad.

Kan miste stortingsplassen

Ropstad (31) har allerede sittet to perioder på Stortinget. Han stiller til valg for en ny periode, men plassen for KrF i Aust-Agder er ingen sikker plass.

– Hva gjør du hvis du ikke kommer inn?

– Jeg har jo en jobb som nestleder. Hvis ikke jeg kommer inn på Stortinget får jeg bare se hva som åpner seg. Jeg kjører ingen plan B. Her er det alt for å bli gjenvalgt.

Ropstad ble enstemmig innstilt av valgkomiteen i KrF i februar. Da lå det an til at det kunne bli kampvotering med tidligere nestleder Dagrunn Eriksensom ikke trakk seg. Før landsmøtet ble det imidlertid kjent at Eriksen ga seg, og Ropstad ble valgt ved akklamasjon på landsmøtet.

Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad

KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Olaug V. Bollestad ble gjenvalgt, mens Kjell Ingolf Ropstad ble valgt inn som ny 2. nestleder i KrF lørdag.

Foto: OLE MARTIN WOLD, Ole Martin Wold / NTB scanpix