Rolf Løvland: – Dette er mitt ankerfeste

Med Secret Garden har han reist verden rundt i over to tiår, men Rolf Løvland sier det fremdeles er hjembyen som har formet han mest som person.

Rolf Løvland om tilhørigheten til Kristiansand, og hvor mye "hjemme" betyr i livet.

Rolf Løvland sier det alltid er godt å komme tilbake til Kristiansand.

På hytta utenfor Kristiansand finner Løvland roen.

– Både følelsesmessig og praktisk er det veldig fint her ute. Dette stedet gir meg både arbeidsro og stillhet, sier Løvland.

Han er en av landets mest suksessrike komponister og ser tilbake på en 20 års karriere

Secret Garden

Rolf Løvland sammen med Fionnuala Sherry etter Grand Prix-seieren i 1995. Med låten «Nocturne» ble de kjent over hele Europa. Siden har de blitt verdensstjerner.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

med Secret Garden. Løvland og Fionnuala Sherry introduserte seg for både det norske og internasjonale publikummet i 1995 ved å vinne Eurovision Song Contest, eller Grand Prix som nordmenn flest kalte konkurransen den gang.

Hjemme på ordentlig

– Jeg trives utrolig godt i Kristiansand. Jeg kunne sagt at det var verdens vakreste sted mye annet fint, men det er i hvert fall det stedet jeg føler meg ordentlig hjemme, sier komponisten.

Mye musikk har blitt til her på hytta med utsikt over skjærgården.

Løvland mener at Sørlandet, hvor han har vokst opp, har gitt ham den identiteten han har i dag.

Ankerfeste

– Jeg føler en tilhørighet til dette stedet, det er med å sette alt litt i vater. Man får et sentrum i livet, sier Løvland om sine hjemtrakter.

Han forklarer at det å ha et hjem også påvirker musikken.

– Når man blir eldre og man jobber med å fortelle historier, slik vi gjør i våre konserter rundt omkring i verden, er det viktig at budskapet har et ankerfeste et sted, sier komponisten.