NRK Meny
Normal

– Skred er noe vi håper absolutt ikke skjer

Det er overhengende snøskredfare flere steder i Agder og beredskapen er høy i fjellområdene. Likevel er det som regel mer hverdagslige og mindre alvorlige hendelser Røde Kors rykker ut på.

Røde Kors

Røde Kors er i beredskap i helgen. Skredfaren er overhengende flere steder i Sør-Norge. (Arkivfoto).

Foto: Alfred Georg Klausen

– Skred er noe vi håper absolutt ikke skjer. Det vi ser på stasjonene våre ute er at det først og fremst er mer hverdagslige skader. Folk som har ramlet på trappa på vei inn til hytta og som vil at vi skal ta en titt. Av erfaring pleier det ikke å skje veldig mange alvorlige hendelser, forteller Sveinung Tofteland i Røde Kors Vest-Agder.

– Gå helst på toppen

Det er høy beredskap i fjellområdene lengst vest i Agder når mange rogalendinger starter vinterferien denne helga. Det er store snømengder i fjellet, og snøskredfaren er overhengende.

Også mange sørlendinger er ventet til fjells i helga.

Tofteland forteller at skredfaren er betydelig større nå enn tidligere i vinter. Han nøler derfor ikke med å råde folk som skal ferdes i fjellet om å vise varsomhet.

– Gå der det er trygt. Skal du gå langs dalstrøk bør du aller helst gå på toppen. Nede i dalsøkket er det ofte en stor fare for at det kan gå skred. Les deg gjerne litt opp på nettsider om hvor skredfaren er størst og hvordan et skred oppfører seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fjellberedskap, Sirdal

Solid beredskap i Sirdal i Vest-Agder når innrykket startet denne helgen i forbindelse med vinterferien i Rogaland.

Foto: Rovernes beredskapsgruppe / Privat

Vil ikke skremme

Forrige uke gikk det et snøskred på Bortelid.

– Det er mye snø overalt og været har vært vekslende flere steder i fjellet. Forrige uke gikk det et stort skred på Bortelid. Både her og på Ljosland i Åseral er det stor risiko for snøskred.

Tofteland er opptatt av ikke å skremme bort folk.

– Vi har mye snø og det er sånn sett er dette en ideell vinter. Folk må for all del komme seg ut, men det er viktig at man har skredfaren i bakhodet.

Forskjellige klipp med snø i indre Agder

SE VIDEO: Det er stedvis enorme snømengder i fjellet på Sørlandet.