Hopp til innhold

Roboter kan hindre utflagging av bedrifter

Bruk av roboter kan hindre utflagging av små og mellomstore industribedrifter. – Her har bedriftene ingen tid å miste, sier Stian Myhre, daglig leder i Future Robotics.

Store deler av industrien på Sørlandet har fortsatt et stykke igjen før de kan ta i bruk morgendagens robot-teknologi. Selv mindre industribedrifter kan hindre utflagging til utlandet – ved å ta i bruk roboter.

Store deler av industrien på Sørlandet har fortsatt et stykke igjen før de kan ta i bruk morgendagens robotteknologi.

Ved Mechatronics Innovation Lab (MIL) i Grimstad gjennomfører nå selv mindre bedrifter forsøk som kan sikre framtidig produksjon.

Bernt Inge Øhrn

Bernt Inge Øhrn tror de fleste lokale bedrifter kan produsere smartere.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Mulighetene for automatisering og robotisering er bare så vidt begynt for de fleste av landsdelens bedrifter, sier daglig leder i MIL, Bernt Inge Øhrn.

– Gjennomsnittet av bedriftene ligger utrolig dårlig an, og de ligger langt nede på den digitale skalaen. Mulighetsrommet er egentlig fantastisk. Når vi er inne og snakker med firmaer – så ser vi muligheter nesten uansett hvor vi går. Alt fra manuelt arbeid til avanserte produksjoner.

Bedrifter får testet robotteknologi

Ved bruk av roboter kan industribedrifter hindre utflagging av virksomhet. Det fortalte NRK tidligere denne uka. Dette gjelder ikke bare storindustrien.

Selv mindre bedrifter kan ved bruk av roboter sikre at framtidig produksjon blir værende på Sørlandet. Også utflaggede bedrifter kan få muligheten til å flytte hjem igjen.

Hos MIL kan bedrifter få testet ut det meste av robotikk. Da vi besøkte laboratoriet gjennomførte de tester for en bedrift som har flyttet produksjonen til et annet land.

Bedriften er hemmelig, men blir det et vellykket resultat kan det bety at produksjonen for den aktuelle sørlandsbedriften flyttes hjem igjen.

Robotteknologien har vært avansert og krevd høy kompetanse, men blir enklere å bruke, ifølge Bernt Inge Øhrn.

– Den store trenden på robotikk er enkel bruk. Vi har vært gjennom revolusjonen med telefoni – fra fasttelefon til smarttelefon. Fremtidens roboter blir kontrollert på samme måte som en app, sier han.

robot Mechatronic Innovation Lab

Hos MIL kan bedrifter få testet ut det meste av robotikk.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Grip mulighetene

Disse nye robotene kan jobbe sammen med mennesker på en trygg måte, ifølge Stian Myhre, daglig leder i Future Robotics, UiA,

Stian Myhre

Stian Myhre oppfordrer bedriftene til å gripe mulighetene robotteknologien gir.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Du slipper å ha robotene inne i et bur og har likevel alle HMS kravene på plass. Her kommer det fremover helt nye muligheter som har med økonomi og småskalaproduksjon å gjøre. Det passer som hånd i hanske for sørlandsindustrien, sier Myhre.

Rådet til gründere og bedriftseiere på Sørlandet er tydelig og klart.

– Her er det ingen tid å miste. MIL åpner muligheter for å teste dette i nærmiljøet med lave kostnader, og teknologien i seg selv åpner muligheter. Enten må vi gripe de nå – ellers så er det andre som griper de mulighetene, sier Myhre.

NRK Sørlandet
Spiller nå
Her stjeler beveren ved 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,91 kr
Dyrest kl. 08 2,78 kr

Strømkostnader nå

Med strømstøtte

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Okt 2022 – okt 2023
    + 8,5 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %