Normal

Robotgave kan bedre samarbeidet

Samarbeidet mellom sykehusene i Arendal og Kristiansand kan gå mot bedre tider. Grunnen er enighet i fagmiljøene om hvor den nye roboten for kreftbehandling skal plasseres.

"da Vinci" robot

Sykehuset i Arendal kan få en såkalt 'Da Vinci' robot i gave. Med en slik robot kan flere kreftpasienter få behandling.

Foto: NRK

Egil Hagen

Egil Hansen håper pasientbehandling blir fokus.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Sykehusledelsen møtte i dag tillitsvalgte og en utvidet faggruppe for å diskutere robotgaven til en verdi av 25 millioner kroner. Møtet endte med at sykehusledelsen nå vil anbefale styret å ta imot gaven og plassere roboten i Arendal.

Enighet på tvers av fylkesgrensa i sykehus-spørsmål er ikke daglig kost. Enigheten i dag blir karakterisert som et historisk gjennombrudd for samarbeidet mellom sykehusene i Kristiansand og Arendal.

Og faglig enighet om at den nye roboten skal plasseres i Arendal – gir nå gryende optimisme blant de tillitsvalgte på Sørlandet sykehus. Nå er håpet at den årelange striden avtar i styrke.

– Jeg håper dette vil bli et vendepunkt at vi nå kan samle fagmiljøene om det som er vårt felles mål – å gi best mulig pasientbehandling.

– Kanskje kan flere av oss begynne å tenke på at vi skal jobbe sammen for pasientene og ikke være så opptatt av å forsvare egne revir, sier Egil Hagen, tillitsvalgt for legene ved sykehuset i Arendal.

I dag møtte altså sykehusdirektør Jan Roger Olsen tillitsvalgte og ei utvidet faggruppe – der robotsaken ble drøftet (Se video under).

Video c3b00112-a6e6-4e0e-a485-5e3a0e90ffd9.jpg

SE VIDEO: Hør hva leger og sykehusdirektøren sa etter møtet.

Milliongave kan bety helomvending

Ledelsen ved Sørlandet sykehus hadde bestemt at behandling av prostatakreft og nyrekreft skulle skje ved sykehuset i Kristiansand.

Mange røster var vært kritiske til dette vedtaket, og i mars kastet Ole G. Ottersland seg inn i kampen for å få omgjort vedtaket. Arendal-millionæren ville donere 25 millioner kroner til en "Da Vinci-robot" , som er et viktig hjelpemiddel i behandling av prostatakreft og nyrekreft.

Betingelsen var at maskinen skulle plasseres i Arendal.

Ole G. Ottersland

Ole G. Ottersland er fortsatt ikke 100 prosent sikker på at han kan overrekke kreftroboten til sykehuset i Arendal.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Mye tyder på at sykehusstyret senere denne uka går med på det – til tross for at det tidligere er bestemt at urologisk kreftbehandling skal skje i Kristiansand.

Frynset tillit til sykehusdirektøren

Ottersland selv deltar ikke på dagens sykehusmøte, men sier til NRK at han håper sykehuset takker ja til roboten. Skråsikker tør han ikke være.

– Det virker nå som om de vil gå inn for dette, men jeg tror det ikke før avtalen er undertegnet.

– Det virker som om Jan Roger Olsen nå har gitt seg. Men jeg har dårlige erfaringer i å stole på han. Så enkelt er det, sier Ottersland.

– Har du pengene klare?

– Ja, i hvert fall har banken det. Du vet, jeg har dem ikke under hodeputa, sier Ottersland med et smil.

Video Tar trolig imot kreftrobot

SE VIDEO fra 18. mai: Sykehuset tar trolig imot kreftrobot.

– Utenkelig å si nei til 25 mill.

Oslo Universitetssykehus har en "Da Vinci"-robot på Radiumhospitalet og en på Aker sykehus. Robotene og omorganisering har resultert i kortere ventetid for prostatakreft. I 2011 ble antall inngrep økt til over 500. Til sammenligning ble det gjort 80 inngrep i 2000.

Å få en slik robot på Sørlandet sykehus vil bety mye for kreftpasienter.

Anders Kylland

Politikerne i Arendal har engasjert seg sterkt i saken, sier Anders Kylland

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Men det er for tidlig å heise flagget, vi må ha et vedtak i sykehusstyret først, sier varaordfører i Arendal, Andes Kylland (Frp).

– Det er utenkelig å si nei til en slik gave på 25 millioner kroner. Vi vil ha roboten til Arendal, det er i henhold til strategiplanen for sykehuset, fortsetter Kylland.

Politikerne i Arendal stiller mannsterkt på møtet i sykehusstyret torsdag, som skal holdes i Flekkefjord.

– Vi har utsatt formannskapsmøtet en dag for å kunne være til stede. Sykehuset er viktig for oss, og dette er et signal om det, sier Kylland.