Robert Liland vant mobberettssak

Tidligere mobbeoffer, Robert Liland, vant frem i den mye omtalte mobberettssaken. Søgne kommune må betale 650.000 kroner i erstatning til 23-åringen. – Det viktigste var å bli hørt, sier en lettet Robert.

I dag kom dommen i den mye omtalte mobberettssaken. Tidligere mobbeoffer, Robert Liland, får erstatning fra Søgne kommune.

SE VIDEO: Robert Liland og familien jubler da advokaten gir dem beskjed om at de vant rettssaken mot Søgne kommune.

Gro Hamre

Søgne kommunes advokat, Gro Hamre. I retten ba kommunen om full frifinnelse.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
Advokat Arvid Kjærvik

Lilands advokat, Arvid Kjærvik. Her første dagen rettssaken som gikk i Kristiansand tingrett.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

23 år gamle Robert Liland ble mobbet da han gikk på Tinntjønn ungdomsskole i Søgne. Mobbingen skal ha foregått i perioden 2003 til 2005. Han og familien har lenge kjempet for å få erstatning for tiden da mobbingen pågikk.

– En ubeskrivelig følelse

For om lag to uker siden kom saken opp i Kristiansand tingrett. Der krevde Liland og hans advokat 900.000 kroner i oppreisning av Søgne kommune. De mener at skolen ikke gjorde nok for Robert da mobbingen pågikk.

– Det er en helt ubeskrivelig følelse. Jeg har gått i 10 år og har aldri turt å håpe på at dette ville skje. Jeg er så glad og lettet. Det er vanskelig å få sagt med ord hva jeg føler nå, sier Liland til NRK like etter at dommen kom.

Han forteller at hele Lilandfamilien er svært lettet etter dommen.

– Det er en gledens dag for hele Liland-familien. Jeg har spart en flaske vin fra i sommer som jeg skulle åpne denne dagen og den skal sprettes i dag.

Søgne kommune på sin side hevdet i retten at de gjorde det de kunne for å ivareta Robert da skolen ble kjent med at han ble utsatt for mobbing.

Advokat, Gro Hamre, som representerer Søgne kommune ønsker foreløpig ikke å kommentere dommen.

I dommen slås det fast at Søgne kommune må betale Robert Liland i overkant av 650.000 kroner for men- og inntektstap.

Liland ba om 900.000 kroner i erstatning. Dommeren kom frem til at kommunen må betale om lag 650.000 kroner til Liland, altså rundt 250.000 kroner mindre enn det han krevde.

– For meg har dette aldri handlet om pengebeløpet. Det viktigste har vært å bli hørt og trodd og at det kom frem at skolen ikke gjorde jobben sin. Jeg ville høre at dette ikke var min skyld, sier Robert.

Tar dommen til etterretning

Liv Landaas

Oppvektssjef i Søgne, Liv Landaas, sier det er åpent om kommunen vil anke.

Foto: Hilde Skarvøy Gjestland / NRK

Oppvekstsjef i Søgne kommune, Liv Landaas, sier kommunen tar dommen til etterretning, og at de vil diskutere med advokaten om saken skal ankes.

– Om vi anker er ikke noe jeg bestemmer alene. Vi i ledelsen i kommunen må sette oss ned sammen med advokaten, og se på om det er grunnlag for å anke eller ikke. Det er helt åpent, sier Landaas.

Landaas sier dommen kan få innvirkning på skolens måte å drive på.

– Det er en av tingene vi må vurdere. Vi må se hva tingretten mener vi har forsømt oss på.

– Dette er åtte - ti år tilbake i tid. Vi må se på hvordan rutinene våre er i dag, opp mot det de var i den tiden. Vi er klart villige til å gjøre endringer om vi ser at ting ikke er godt nok, sier Landaas.

– Kan bane vei for andre som har blitt mobbet

Dommeren mener i tillegg at kommunen må betale saksomkostninger på 190.000 kroner.

– Jeg tror denne dommen er en ganske klar beskjed om at skolen er uaktsom og at ting ble gjort feil, sier Liland.

23-åringen sier til NRK at han tror dommen kan være viktig for andre som har blitt utsatt for mobbing.

– Jeg tror min dom kan bane vei for mange andre som er eller har vært i en lignende situasjon og som har hatt det vondt og blitt behandlet dårlig av systemet. Jeg tror absolutt det kan bli lettere for andre som kommer etter, sier han.

Les også:

I retten ba Søgne kommune derfor om full frifinnelse.

Robert Liland

Robert Liland jubler i telefonen mens han snakker med sin advokat.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Les også:

23-åringen har tidligere fortalt NRK Sørlandet om den tunge tiden da han som ung tenåring ble utsatt for mobbing. I 2003, da han var 14 år, prøvde han å ta livet sitt.

Under den tre dager lange rettssaken vitnet også foreldrene til Robert. De fortalte om den vanskelige tiden da sønnen daglig ble utsatt for grov mobbing.

Les også:

Så at sønnen forandret seg

Far, Per Svein Liland, sa til retten at han så at sønnen forandret seg mye. Også moren opplevde at Robert gikk fra å være en aktiv og blid gutt til å bli innesluttet og stille.

I vitneforklaringene til både far Per Sven Liland og mor Ann-Kristin Liland kom det frem at de flere ganger skal ha vært i kontakt med lærere og skoleledelsen på Tinntjønn. De kom med krass kritikk mot skolen og sa i retten at de opplevde at skolen ikke tok tak i mobbingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foreldrene Liland

Både far Per Svein Liland og mor Ann-Kristin Liland vitnet i rettssaken. Her utenfor Kristiansand tingrett.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Les også:

Selv hevder skolen at de satt i gang flere tiltak for å ivareta Robert. Skolen skal blant annet satt inn økt vakthold i friminuttene og det kom også frem at de utviste flere av dem som mobbet Robert.

Les også:

I fjor måtte Kristiansand kommune betale nesten en million kroner i erstatning til et tidligere mobbeoffer som ble utsatt for årelang mobbing da han gikk på Hellemyr skole i Kristiansand. Det var første gang i historien at en kommune i Norge ble kjent erstatningsansvarlig på grunn av mobbing.

Robert Lilands advokat, Arvid Kjærvik, sa i sin sluttprosedyre at han mener at Liland-saken har mange likhetstrekk med denne mobbedommen.

Les også:

23 år gamle Robert Liland krever nær 1 million kroner i erstatning fra Søgne kommune. Han mener kommunen ikke håndterte mobbingen av han på ungdomskolen på en god nok måte. I dag startet rettssaken i Kristiansand tingrett.

Krever erstatning etter skolemobbing