NRK Meny
Normal

Rita (51) må fortsatt sone ti år i fengsel i Ecuador

Ankesaken mot narkotiltalte Rita Grimestad (51) fra Marnardal ble tirsdag kveld forkastet av retten.

grimestad

Rita Grimestad (51) sitter fengslet i Ecuador, dømt til 10 års fengsel for narkotikasmugling.

Foto: Maren Kateraas

Ifølge Lindesnes avis ble ankesaken forkastet av retten etter 35 minutter. Saken ble anket.

Grimestads sønn Endre Ulstrup sier til NRK at han er overrasket over at moren ikke var til stede under rettssaken. Men hennes lokale advokat overvar saken. Han har ikke fått snakket med moren sin.

– Jeg er overrasket og sjokkert over at de kan kjøre en rettssak uten mamma er til stede eller at de bare snakker spansk, sier Ulstrup til NRK.

Grimestad står tiltalt for forsøk på å smugle tre kilo kokain. I oktober i fjor ble hun dømt til fengsel i ti år. Natt til onsdag faller dommen.

Rettssaken mot den 51 år gamle kvinnen skal startet 21.30 norsk tid. Grimestad sitter fengslet i kvinnefengslet utenfor hovedstaden Quito i Ecuador.

Hun ble pågrepet på flyplassen 28. februar i fjor med tre kilo kokain i en brevkoffert hun skal ha blitt bedt om å ta med.

Hun har hele tiden hevdet at hun ble lurt av en kjæreste hun traff på nett, og sier hun ikke kjente til hva som var gjemt i kofferten.

Håpet på mildere dom

Ritas sønn, Endre Ulstrup, fulgte rettssaken i Ecuador forrige gang. I ankesaken ble familien varslet for sent til å rekke rettssaken. Han hadde et vagt håp om en mildere dom.

– Det kan i alle fall ikke bli verre enn sist, da hun fikk ti år, sa Ulstrup til NRK før ankesaken.

Han trodde ikke at straffen ble strengere, men han er likevel overrasket over at anken ble forkastet.

Endre og Kristin Ulstrup

Endre og kona Kristin Ulstrup ventet tirsdag kveld på at ankesaken skulle starte.

Foto: Lars Eie / NRK

Videooverføring

Rita Grimestad var ikke personlig til stede under forrige rettssak i Ecuador. Hun fulgte forhandlingene via videooverføring til fengslet. .

Dommerne brukte fem minutter på å vedta dommen etter en tre timers lang rettssak.

Ekstremt år

Ulstrup regner med at han og tanta reiser ned dersom det blir ankesak i siste rettsinstans, tilsvarende Norges Høyesterett.

Han beskriver 2014 som et ekstremt år med mange nedturer for familien.

– Det har vært få oppturer i 2014. Jeg håper at 2015 blir bedre og at det kommer flere oppturer i denne saken, sier Ulstrup.