Normal

Risør får prestisjepris

I dag ble Risør kåret til årets kulturkommune i Norge, i sterk konkurranse med Alta og Ål. En tung og bred satsing på kultur siden 1980-tallet er begrunnelsen.

Så om Risør som i dag kan slå seg på brystet. Kommunen kan nemlig kalle seg årets kulturkommune i Norge. Langsiktig satsing på kulturlivet bidrar nå til en slik heder.

Risør trebåtfestival er en av flere festivaler i byen som gjør den verdig en nasjonal kulturpris, ifølge juryen.

Det er Norsk kulturforum som står bak den prestisjetunge prisen.

Leder av Stortingets Familie- og kulturkomité, Svein Harberg (H) Aust-Agder, stod for selve utdelingen på Stortinget tirsdag ettermiddag.

Byr på seg selv

Ifølge juryen har Risør i årevis satset tungt på å tilrettelegge for kunstnere. Den har et bredt spekter av festivaler der noen er blitt merkevarer.

Trebåtfestivalen 2009

Risør er blant annet kjent for Trebåtfestivalen.

Foto: Rømteland, Odd / Odd Rømteland/NRK

Risør er kjent for både Kammermusikkfestivalen og Trebåtfestivalen.

– Kommunen jobber målrettet med kvalitet og bredde og legger vekt på at alle skal med, og i kulturtilbudet til barn og unge, evner de både å ta vare på bredden og satse på talentutvikling, sier Åse Vigdis Festervoll, generalsekretær i Norsk kulturforum.

Risør kammermusikkfest juni 2014

Folkelige arrangementer under Risør Kammerfest er en av flere grunner til at Risør får prisen.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Risør får ros for å ha jobbet langsiktig og godt i svært mange år og kommunen byr på seg selv.

– Allerede på 1980-tallet satset Risør tungt på tilrettelegging for kunstnere, heter det videre i begrunnelsen.

Det pekes også på at kommunen i 1998 vedtok at to prosent av entreprisekostnadene ved offentlige nybygg skal gå til kunstnerisk utsmykking.

Til det beste for turister og innbyggere

– Vi har vist vilje og evne til å satse på egen identitet og egne muligheter. Det har juryen lagt vekt på, og sier at vi har jobbet med dette i et helhetlig og langsiktig perspektiv til beste for egne innbyggere og tilreisende, sier kultursjef Jorunn Bøe i Risør kommune.

Stolt ordfører

– Prisen er en fantastisk anerkjennelse og takk for innsatsen for alle som har arbeidet og arbeider med kultur i Risør, sier ordfører i Risør Per Kristian Lunden.

Per Kristian Lunden

Ordfører Per Kristian Lunden var i Brussel sammen med andre ordførere fra Aust-Agder, da tildelingen ble kjent. – Jeg ble grundig applaudert og gratulert av de andre, sier Lunden.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Han mener at spesielt kultursjef Jorunn Bøe har jobbet målrettet med kvalitet og bredde innen byens kulturliv. Nå vil ordføreren bruke prisen for alt den er verdt.

– Vi må bruke prisen til å profilere Risør både som bosted og reiselivsmål. Samtidig forplikter prisen. Både fastboende og besøkende forventer nå å finne en kulturkommune med et bredt og åpent kulturtilbud. Det må vi gjøre vårt beste for å leve opp til, sier Lunden.

Juryen vurderte i alt 16 søknader fra svært gode kandidater. Alta, Ål og Risør ble valgt ut som kandidater før siste og endelige vurdering.

Kulturpris til Risør

Prisen ble delt ut på Stortinget tirsdag ettermiddag. Fra venstre står Per Aimar Carlsen styreleder Norsk kulturforum og leder for juryen, Trond Aslaksen rådmann i Risør, Monica Faye rådgiver Norsk kulturforum, Kristian Strøm-Flatstad leder for Norsk kulturforum Agder, Jorunn Bøe kultursjef i Risør. Lill Jorunn Bredal Larsen (KrF) Leder i kulturkomiteen i Risør kommune (Mottok prisen) Åse Vigdis Festervoll generalsekretær NORSK KULTURFORUM

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK