NRK Meny
Normal

Hun risikerer amerikansk ekstraskatt

Amerikanske statsborgere kan nå måtte betale ekstraskatt til USA. «Sørlendingen» Pamela Melhus fra USA har bodd 38 år i Norge og er oppgitt over situasjonen.

Pamela Melhus

Pamela Melhus er oppgitt over et mulig skattekrav fra amerikanske myndigheter.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Grunnen er at amerikanske skattemyndigheter krever at alle med amerikansk statsborgerskap må føre en økonomisk selvangivelse til skattemyndighetene i USA.

Amerikanske skattemyndigheter krever også at alle norske banker må melde fra til USA om formuen og inntekten til de amerikanske statsborgerne her i landet.

– Grådig urettferdig

Pamela Melhus i Kristiansand er irritert og oppgitt over situasjonen.

– Jeg tenker at dette er grådig urettferdig. Jeg har ingen inntekt fra USA. Jeg har jo ikke jobbet der på 38 år, sier Melhus til NRK.

Det var i 2010 at amerikanske myndigheter vedtok at statsborgere som bor i utlandet må levere inn en amerikansk selvangivelse.

Vedtaket har blitt fulgt opp i mange land i verden. Nå har turen kommet til Norge. USA vil sjekke at norskamerikanere betaler skatt i henhold til vedtaket.

Det må de gjøre selv om de ikke har inntekt eller formue relatert til USA.

– De vil prøve å ta dem som er skattesnytere. Og det kan jeg forstå. Men de har slengt nettet for langt ut, sier Melhus.

NRK har ikke lykkes i å komme i kontakt med amerikanske skattemyndigheter. Den amerikanske ambassaden i Oslo henviser til et skattekontor i London, som betjener amerikanske borgere i Europa.

Gjelder mange på Sørlandet

Spesielt i kommunene Farsund og Kvinesdal bor det mange personer med dobbelt statsborgerskap eller kun med amerikansk statsborgerskap som er berørt av de amerikanske skattereglene.

Kredittsjef i Kvinesdal Sparebank, Andreas Bredal, sier amerikanske myndigheter har påført banken mye ekstraarbeid gjennom det nye regelverket.

– Alle nye kunder som registreres i porteføljen vil få spørsmål om de har økonomisk eller annen tilhørighet til USA. I tillegg er det en stor utfordring i forhold til de eksisterende kundene som ligger i banken i dag og som på en eller annen måte må sorteres. Og det er også pålagt arbeid, sier Bredal.