NRK Meny
Normal

Ringes ned etter mørklagt fyr

Fyrforvalter Knut Mørland på Torungen, ringes ned av folk som reagerer på at fyret er mørklagt. Fyret er slukket i flere uker på grunn av oppussing, og det er lagt en hette over lykta.

Torungen fyr

Torungen har fått hette på toppen, og er mørklagt i flere uker.

Foto: Knut Mørland / Privat

Det 34 meter høye landemerket ved innseglingen til Arendal er altså slukket, og selv om skipstrafikken er varslet via skipsradio, er det mange arendalitter som har ring fyrforvalter Knut Mørland de siste dagene.

– Fikk ikke sove

Knut Mørland

Mange ringer fyrfovalter Knut Mørland etter at Torungen ble mørklagt.

Foto: Bierud, Espen / NRK

– Det er folk på yttersida av Tromøya og Hisøya som ringer når fyrlyset plutselig er borte. Strålene sveiper jo døgnet rundt, år ut og år inn, og blir sånn sett en del av folks liv, sier Mørland.

– Når lyset forsvinner, blir det et brudd i folks rutiner, og ved en tidligere stengning ringte enkelte politiet fordi de har hatt problemer med å sove uten lyset, sier Mørland.

Han understreker den regulære skipstrafikken er godt varslet av Kystverket, og at det ikke er noen fare for sikkerheten langs kysten.

– Nye vinduer

Kystverket er i full gang med å skifte ut de slitte vinduene på fyret, og dermed også stoppe vannlekkasjene inn i fyret.

– De tradisjonelle glassvinduene i det over 100 år gamle fyrbygget, blir skiftet ut med moderne pleksiglass, og gammelt rust blir fjernet rundt vinduene, sier overingeniør i Kystverket sørøst, Svenn Gundersen.

Fyrtårnet skal være nyoppusset og fint til 100-års jubileet markeres under Arendalsuka i begynnelsen av september.

Fungerer som backup

Han er glad for at folk reagerer når det skjer endringer på fyret.

– Det viser at folk følger med, og at de er opptatt av de gamle fyrene, sier Gundersen.

Han sier fyrlyset i dag fungerer som en backup for skipstrafikken, og har en sikkerhetsfunksjon dersom elektronikken svikter.

Torungen fyr 6

Torungen fyr blir pusset opp til 100-års jubileet i september.

Foto: Knut Mørland / NRK