NRK Meny
Normal

Riksantikvaren mener Bragdø må rydde

Riksantikvaren varslet at gartner Morten Bragdø sannsynligvis må betale for å få fjernet steinmassene som i fjor ble dumpet ulovlig i et vernet område på Timenes i Kristiansand. Bragdø har klaget på vedtaket.

Bragdø

Steinmassene er dumpet i et totalfredet område på Timenes i Kristiansand.

Foto: NRK Sørlandet/Hans Erik Weiby

– Det virker som en statlig kvern som bare kverner, og vi synes det er svært urimelig, sier en oppgitt Bragdø til NRK.

Må fjerne steinmassene

I et brev som kom i sommer, blir Bragdø varslet om at Riksantikvaren "(..)har til hensikt å fatte vedtak om retting/tilbakeføring av skader på automatisk fredete kulturminne iht. kulturminnelovens § 8 tredje ledd."

Morten Bragdø

Morten Bragdø driver Randesund Plantesenter på Timenes i Kristiansand.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Også kulturminnelovens § 10 om tiltakshavers plikt til å betale kostnadene er nevnt, både kostnadene ved arkeologisk overvåkning av at steinmassene blir fjernt og selve fjerningen.

Vil vurdere erstatningssak

– Vi kan ikke annet enn å legge oss flate for overmakten, men vi vil absolutt vurdere erstatningssak for å få erstattet åkeren.

Mye av den har blitt ødelagt på den tida som har gått siden i fjor. Det er jo tragikomisk hele greia, for vi har jo ikke fått beskjed om dette engang, at det var fornminner der.

Les også: Dumpet steinmasser i verneområde

– Var det ikke grunn til å tro at det var fornminner der når dere gjennom mange år har sett flintgjenstander i området?

– Jo, men for å si det sånn; disse flintgjenstandene har vi sett på alle jordene vi har leid rundt omkring. Både på Hamresanden og her, vi har varslet Fylkeskonservatoren om dette og bedt dem komme.

Ingenting har skjedd, ingen respons. Vi har gjort alt det vi kan for å ta vare på fornminner andre steder og vi har vært i kontakt med både kommunen og fylket for å tilrettelegge for atkomst til fornminner.

Gratis tomt til fornminner

Vi har til og med tilbudt fylkeskonservatoren gratis tomt til bygdemuseum nettopp til fornminner her tidligere.

– Det var jo ikke noe annet jeg ville enn å få til en utgravning på jordet hos oss. Det hadde jo vært kjempegøy, det hadde jo vært aldeles strålende.

Bragdø mener at E18-utbyggingen har ødelagt jordet rent dreneringsmessig, og at det var grunnen til at steinmassene ble lagt der. Planen var å dekke steinen med kompostjord for siden å gjøre jordet dyrkbart igjen.

Stein på Timenes

Steinene som ble dumpet skulle brukes som underlag for ny kompostjord, slik at jordet kunne brukes til matproduksjon igjen.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK Sørlandet

– Jeg synes de har et ansvar og en opplysningsplikt når de er på annen manns eiendom å i hvert fall gi beskjed om at de har vært der, eller i det minste si at de har funnet noe. Men det har vi ikke hørt noe om.

– Tror du dere kan få gjennomslag for argumentene deres?

Tror på en løsning

– Jeg synes fakta talt at argumentene våre er veldig gode. Vi har seks punkter som vi har satt opp, og som vi mener skal argumentere for at det er mye fornuft i å komme til en løsning sammen.

Og jeg må si det at jeg har alltid vært optimist, og jeg er sikker på helt til det motsatte er bevist at noen vil komme oss i møte og se en løsning på dette.