Får rettssikkerhetspris

Ada Sofie Austegard og Stine Sofies Stiftelse får Norges Juristforbunds rettssikkerhetspris.

Ada Sofie Austegard

GLAD FOR PRISEN: - Vi satset alt, arbeidskarriere og penger. Vi startet bokstavelig talt med tomme hender, men med et brennende engasjement. Sammen har vi fått til mer enn vi kunne drømme om, sier Ada Sofie Austegard.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Austegard får prisen for sitt engasjement mot vold mot barn og arbeidet for barn og pårørendes stilling i rettssystemet.

Prisen deles ut av Norges Juristforbund og er på 50 000 kroner. Det er første gang en legmann får prisen.

NETT-RADIO: HØR ADA SOFIE AUSTEGARD OM RETTSSIKKERHETSPRISEN

- Det er helt fantastisk og det viser at man ikke trenger å ha juridisk embedseksamen for å jobbe med juss. Juss handler om sunn fornuft, og jeg tror at vi som jobber i stiftelsen har en god porsjon av det, sier Austegard.

I 2006 fikk stiftelsen Frelsesarmeens Booth-prisen . I fjor fikk Ada Sofie Austegard og Bente Bergseth Kongens fortjenstmedalje i gull .

- En tydelig talsperson

Styreleder i Norges Juristforbund, Kari Østerud, fremhever at det står stor respekt av det engasjementet og den personlige styrken Austegard har vist i sitt arbeid.

- Gjennom rettspolitisk arbeid har stiftelsen fått gjennomslag for lovendringer. Stiftelsen har iverksatt prosjekter som skal forebygge og avdekke vold mot barn. Austegard har også vært en tydelig talsperson for at fornærmede og etterlatte må møtes med verdighet og respekt i straffesystemet, sier Østerud.

- Gir et ekstra kikk

- Det er klart at Rettssikkerhetsprisen betyr mye personlig, men først og fremst betyr det noe for organisasjonen. Det er organisasjonen jeg jobber for. Men det gir også et ekstra kikk til å stå på videre, sier Austegard om prisen.

- Hva har arbeidet i Stine Sofies Stiftelse betydd for deg?

- Det har betydd alt. Det er kjempeviktig å ha noe å engasjere seg i. Det er også et viktig signal å sende til andre som har opplevd vonde ting. Om det er i håndballklubben, fotballen eller for barns rettsikkerhet, så er det viktig å komme seg ut, omgås folk og føle at man gjør noe.

- Hva er det viktigste dere har oppnådd?

- Det er mange ting, men skal jeg nevne én enkeltsak, så var det en liten baby på to måneder som ble slått i hjel - og det var ingen i tvil om - likevel ble saken henlagt. Vi tok fatt i den saken og sendte en klage til Riksadvokaten. Vedkommende som tok livet av det lille jentebarnet sitter nå i fengsel. Det var en viktig seier for dette lille barnets rettssikkerhet.

- Vi gir ikke opp

Austegard og Stine Sofies Stiftelse har også vært pådriver for flere lovendringer, som gjør at pårørende og etterlatte nå har fått en annen rolle i rettsapparatet.

- I dag kan du få lov til å høre på når en tiltalt forklarer seg og du får lov til å stille spørsmål. I dag kan du få lov til å føre vitne og du kan fortelle retten hva den kriminelle handlingen har gjort mot deg, det kunne du ikke før, sier Austegard.

Nå jobber Austegard med å gi fornærmede og pårørende rett til å klage på et permisjonsvedtak og gjerningsmannens soningsforhold. Det finnes eksempler på saker der folk som er dømt for seksuelle overgrep mot barn får åpen soning i barnas nærmiljø. Det mener Austagard bryter med menneskerettighetene.

- Den saken er sendt til Menneskerettsdomstolen i Strasbourg . Jeg mener det er brudd på menneskerettighetene til de som er utsatt for alvorlige kriminelle handlinger, at en domfeldt for eksempel kan bosette seg i nabohuset. Her er det fortsatt en vei å gå, men vi gir ikke opp og denne prisen er et push til å fortsette arbeidet videre, sier Austegard.